Bývalý německý ministr obrany Jung ve vládě skončil

Bývalý německý ministr obrany, dosavadní ministr práce a sociálních věcí Franz Josef Jung opustil spolkovou vládu. Vyvodil tak nakonec odpovědnost ze skandálu se zatajováním informací o krvavém náletu spojenců na unesené cisterny v severním Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Franz Josef Jung

Franz Josef Jung | Zdroj: ČTK

Jung, který v nové vládě vedl rezort práce a sociálních věcí, ještě ve středu ve Spolkovém sněmu bojoval o politické přežití. Tvrdil, že veřejnost i parlament informoval pravdivě a že skutečně neměl informace o civilních obětech náletu, kterými nepochybně disponovalo armádní velení.

Jung ovšem připustil, že věděl o vyšetřovací zprávě vojenské policie, kterou ale předal Severoatlantické alianci, aniž by se seznámil s jejím obsahem. Pokusil se tedy skandál takříkajíc vysedět, ale ukázalo se, že mediální tlak je příliš velký. Navíc tu byla obava z poškození image celého kabinetu spolkové kancléřky Angely Merkelové.

Demise v jiném resortu

I současný ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg potvrdil, že mu zůstalo až do středy utajeno hned devět zpráv a hlášení o kontroverzním útoku, který si vyžádal na 142 obětí.

Člen CDU Jung se stal smutným rekordmanem, co se týče rychlosti, se kterou kdy německý ministr podal demisi. Po pouhém měsíci navíc odchází z jiného úřadu, než ve kterém se dopustil chyb.

"Přijímám politickou odpovědnost za vnitřní komunikační politiku ministerstva obrany směrem k ministrovi," snažil se Franz Josef Jung i při čtení své demise obhajovat svůj postup při informování o obětech sporného náletu na cisterny, unesené radikálním hnutím Taliban.

Jung chce svou rezignací sejmout zátěž ze spolkového kabinetu a současně zabránit dalšímu poškozování pověsti bundeswehru v očích německé veřejnosti.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme