Kouření v restauracích Čechům spíš vadí

Studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy uspořádali akci "Medici proti kouření" u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne. Prostřednictvím dotazníků oslovili devět stovek hostů pražských restaurací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zapálená cigareta

Zapálená cigareta | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ptali se jich na znalosti o vlivu pasivního kouření na zdraví nebo na názory na nekuřácké restaurace.

Podle studentky pátého ročníku 1. lékařské fakulty Evy Janušové studenty inspiroval předmět hygiena a epidemiologie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průzkum zabývající se kouřením v českých restauracích a hospodách. Téma pro studentku pátého ročníku 1. lékařské fakulty Evu Janušovou.

"V rámci zmíněné stáže jsou studenti vysíláni do terénu a vypracovávají ve skupinách různé projekty, jakým je například výzkum pasivního kouření v českých restauracích a hospodách," uvedla pro Rádio Česko Janušová.

Průzkum se zaměřil na věk respondentů, zda kouří, popřípadě kdy a kde. Dál kladl otázky ohledně zákazu kouření v restauračních zařízeních. "Ptali jsme se také, zda si respondenti myslí, že kouření vede k poruchám erekce, infarktu myokardu a rakovině plic," upřesnila Janušová.

Pro zákaz jsou i někteří kuřáci

Z výsledů vyplývá, že dvě třetiny dotázaných jsou nekuřáci a jedna třetina jsou kuřáci. "Dvaadvacet procent dotázaných mužů jsou kuřáci, u žen průzkum vykázal 13,6 procent aktivních kuřaček," uvedla studentka pátého ročníku 1. lékařské fakulty a dodala:

"Dvě třetiny kuřáků jsou proti zákazu kouření v restauracích. Naopak u nekuřáků se ukázalo, že také zhruba dvě třetiny jsou naopak pro zákaz kouření. Překvapilo nás ale, že existují nekuřáci, kteří jsou proti zmiňovanému zákazu, a to z důvodu, že by to považovali za omezování osobní svobody. Rovněž překvapujícím jevem jsou kuřáci, kteří naopak jsou pro zákaz."

Děti začínají kouřit brzy

Česká republika se v počtu spotřeby cigaret řadí na přední místa v Evropě, navíc stoupá počet mladých lidí, kteří kouří. Podle Janušové je to zejména liberálnější výchovou mladistvých.

"Poměry na základních školách už nejsou tak přísné. Nyní například začínají děti kouřit od deseti let věku. Ještě před pěti lety začínaly zhruba ve třinácti letech," uzavřela Janušová.

Martina Mašková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme