Dubaj má problémy se splácením dluhů

Dubaj, jedno z nejvýznamnějších center Spojených arabských emirátů, se stala synonymem okázalého bohatství, velkolepých staveb a luxusních dovolených. Teď ale přišel šok, emirát Dubaj hlásí velké finanční potíže a žádá o odklad splácení dluhu, který může podle nejhoršího scénáře dosáhnout až 80 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dubaj

Dubaj | Foto: Clemens

"Je to lokální realitní krize. Ceny nemovitostí se v průměru za poslední rok snížily zhruba o 50 procent. Zároveň se nedaří prodávat realitní projekty, které byly navrženy a jsou poměrně odvážné a někdy až megalomanské. Proto se nedostává financí jedné z klíčových realitních společností, která je vlastněna státem," vysvětluje David Marek, hlavní ekonomem společnosti Patria Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

O realitní krizi v Dubaji mluvil v Radiofóru David Marek, hlavní ekonom společnosti Patria Finance.

Finanční trhy po celém světě na to zareagovaly silným poklesem. Podle Marka by to mohlo otřást zejména evropskými bankami: "Mluví se zejména o britských bankách, nicméně by se to mohlo týkat i některých velkých kontinentálních bank."

Hlavní ekonom Marek ale dodává, že pokud by se jednalo pouze o problém Dubaje, který není nijak dál provázán, nemělo by to být tak vážné.

"Pokud by se opravdu jednalo pouze o problémy této země, daly by se vyřešit. Postiženy by byly hlavně věřitelské banky. Nicméně zde existují určité obavy, zda v podobné situaci nejsou i jiné státy a nejenom v Asii. Zkrátka zda by se ohniskem případné další fáze finanční krize nemohly stát státní finance jako takové," dodává Marek.

Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme