Dorotheum bude dražit plátna Ladislava Sutnara

Svou letos poslední dražbu připravila na dnešní odpoledne společnost Dorotheum. Na aukčním menu se objeví nejenom neznámá díla Ladislava Sutnara, ale zcela výjimečně i tvorba seskupení skupiny Máj 57, včetně obrazů Mikoláše Medka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V aukční síni - ilustrační foto

V aukční síni - ilustrační foto | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle šéfky české pobočky prestižní aukční síně Márie Gálové půjdou pod kladívko i "Venuše" Ladislava Sutnara.

"Spíše se prodávají jeho designové věci, ale obrazy se objevovaly na českých aukcích pouze výjimečně, spíš to byla malířská díla ze začátku jeho tvorby. Tyto, které vytvořil v šedesátých a sedmdesátých letech, jsou naprostou výjimkou jak v českém prostředí, tak i ve světě," řekla Gálová.

Už předchozí aukce Dorothea potvrdila velký zájem o Ladislava Sutnara. Jeho díla se zařadila mezi nejžádanější předměty s rekordním nárůstem vyvolávacích cen.

"Současná vyvolávací cena je 400 tisíc korun, na poslední aukci v září dosáhly některé z jeho děl až na milion 900 tisíc korun, další byly kolem milionu. Ten nárůst byl tedy opravdu obrovský," uvedla Gálová.

Do dražby putuje i japonský meč ze 16. století, zvaný "Nagasaki", který měří víc než dva metry a je vůbec největším japonským mečem na českém území.

Igor Maňour, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme