Hospodářské problémy Dubaje poškodí palestinskou ekonomiku

Ekonomické potíže ropného emirátu Dubaje se mohou výrazně promítnout do života v jižní Asii, ale také třeba na palestinských územích, okupovaných Izraelem. Upozorňuje na to izraelský deník Ha'arec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční krize

Finanční krize

Jak se ukázalo v posledních dnech, ministát Dubaj není schopný splácet dluh ve výši osmdesáti miliard dolarů a v zemi krachuje řada stavebních i dalších, mnohdy megalomanských projektů.

Tyto problémy se netýkají pouze investorů a bohatých zájemců o luxusní nemovitosti v Dubaji, ale také v emirátu pracujících zástupů dělníků z Pákistánu, Bangladéše a dalších blízkých zemí.

Palestinců pak pracuje v Dubaji podle Ha'arecu sto tisíc - někteří jako manažeři, většinou ale jako kvalifikovaní dělníci ve stavebním odvětví.

Ti prý přicházejí o práci a musejí si hledat místa v nedalekém Kataru nebo v Saúdské Arábii. Řada už se jich také musela z Perského zálivu vrátit na palestinská území.

Omezuje se tím přísun peněz, které posílají domů. Příjmy za práci v zahraničí přitom patří k nejdůležitějším složkám palestinské ekonomiky.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme