Začíná advent, příprava na vánoční svátky

Tímto víkendem začíná křesťanský advent, očekávání příchodu Ježíše Krista a příprava na oslavu jeho narození na Vánoce. Čtyřtýdenní cyklus také zahajuje nový liturgický rok. Při první adventní neděli se zapaluje první ze čtyř svíček na adventním věnci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liturgický adventní věnec

Liturgický adventní věnec | Foto: Wikipedia, Andrea Schaufler

Plzeňský biskup František Radkovský připomněl v Ranním interview Radiožurnálu, že advent má pro křesťany dva rozměry. Za prvé vzpomínání na to, co bylo - to je příprava na Vánoce, oslavu narození Ježíše Krista. A za druhé je to příprava křesťanů na definitivní, osobní setkání s Kristem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O začínajícím adventu mluvil v Ranním interview Radiožurnálu plzeňský biskup František Radkovský

Slovo ,adventus' pochází z latiny a znamená příchod. Advent začíná každý rok neděli, která připadá na dny mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Končí se západem Slunce na Štědrý večer.

Slavení křesťanského adventu začalo zřejmě v jižní Galii a ve Španělsku někdy na konci čtvrtého století našeho letopočtu. Rozsvícení svící na adventním věnci pak nepřímo navazuje na mnohem starší židovskou tradici - na slavení svátků světel zvaných Chanuka, které trvají už dva tisíce let.

Pavla Dluhoschová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme