Švýcaři podpořili zákaz stavby minaretů

Hlasitě NE výstavbě minaretů na svém území řekli obyvatelé Švýcarska v dnešním referendu. Výsledek je dalším úspěchem pravicové populistické Švýcarské lidové strany. Ta považuje minarety za symbol muslimské moci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mešita v Akku

mešita v Akku | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Výsledek švýcarská média poněkud zaskočil. Tak jednoznačné NE se nečekalo. Představitelé Švýcarské lidové strany tvrdí, že minarety jsou symbolem rozpínající se moci islámu. Z dvou set mešit mají minarety jen čtyři, svolávání k modlitbě je tu zakázáno.

Muslimové, kterých žije v zemi na 400 tisíc, jsou výsledkem referenda překvapeni. V posledních dnech zpřístupnili mešity pro veřejnost a dávali najevo, že islám je mírumilovné náboženství.

Přes 50 % Švýcarů ale dalo za pravdu Švýcarské lidové straně, která dlouhodobě hlásá, že v zemi pod Alpami žije už příliš mnoho přistěhovalců a konfederace by se měla příchodu dalších bránit.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme