Saddám Hussajn plánoval útok na Svobodnou Evropu v Praze

Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn plánoval teroristický útok na sídlo Svobodné Evropy v Praze. S odvoláním na informace Bezpečnostní informační služby to uvedla dnes televize Nova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ochrana Rádia Svobodná Evropa

Ochrana Rádia Svobodná Evropa | Foto: Jan Rosenauer

Plánovaný útok byl podle BIS jedním ze tří teroristických útoků, které už Česku hrozily. Jeden z nich se měl týkat židovských objektů v Praze, ale BIS tvrdí, že útokům zabránila. Podrobnosti tají.

Kontrarozvědka podle webu tn.cz postupně zjistila, že útok má přijít z okna bytu, který je vzdálený od budovy rádia zhruba 80 metrů a který si teroristé měli v plánu pronajmout.

Útok měl být zahájený protitankovou střelou RPG 7 a nařídil ho tehdejší irácký prezident Saddám Husajn.

Husajn si přál, aby bylo definitivně umlčeno vysílání rádia Svobodná Evropa. "Vydal své tajné službě pokyn, aby násilně narušila irácké vysílání Svobodné Evropy. Pro tuto operaci uvolnil značné finanční prostředky," popsal pro tn.cz mluvčí BIS Jan Šubert.

Rozhlasová stanice sídlila v budově někdejšího Federálního shromáždění od poloviny 90. let. Letos v červnu budovu převzalo Národní muzeum. Právě kvůli bezpečnosti stály později několik měsíců před rádiem Svobodná Evropa obrněné transportéry.

Rádio se v květnu přestěhovalo do nové budovy na pražském Hagiboru. Nové sídlo je jednou z nejlépe střežených budov v Česku.

Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme