EU chce s USA novou dohodu o předávání finančních informací

Evropská unie se snaží uzavřít novou dohodu se Spojenými státy o výměně finančních informací. Jedná se hlavně o předávání informací o transakcích mezi bankami, pomocí kterých lze vypátrat možné případy financování teroristických skupin. Pátrání vede americké ministerstvo financí, ale o výsledky se dělí i s policejními orgány Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři kreditní karty

Tři kreditní karty | Foto: Jan Rosenauer

Platnost dosavadní dohody o předávání bankovních informací brzy vyprší. Pokud se nepodaří rychle uzavřít novou, budou se data získaná společností pro světovou mezibankovní komunikaci Swift shromažďovat v jejím bruselském sídle a nedostanou se do Ameriky. To by mohlo ohrozit pátrání po strůjcích případných útoků a boj proti terorismu.

Nová dohoda má umožnit pokračovat ve výměně informací při zachování vysoké úrovně ochrany dat proti zneužití. Unie má zájem podepsat alespoň dočasnou dohodu ještě dnes, protože zítra už bude platit Lisabonská smlouva. Podle ní bude o formulaci další dohody spolurozhodovat Evropský parlament a proces jejího přijetí bude značně delší.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme