Libanonské hnutí Hizballáh dnes vyhlásí novou politiku

Libanonské ozbrojené hnutí Hizballáh má dnes vyhlásit svou novou politiku pro další léta. Dokument minulý týden v utajení schválilo vedení Hizballáhu a zveřejnit by ho měl šéf organizace šajch Hasan Nasralláh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci libanonských šíitských milicí Hizballáh

Příslušníci libanonských šíitských milicí Hizballáh | Foto: almashriq.hiof.no

Ten se už více než tři roky ukrývá v obavách z izraelského atentátu. V létě 2006 svedl Hizballáh s izraelskou armádou měsíc trvající válku, který výrazně posílila popularitu šíitské gerily v muslimském světě.

Hizballáh si jako jediná libanonská strana ponechal po občanské válce z 80. let zbraně s odůvodněním, že jsou potřeba proti izraelské okupaci a agresi. Minulý týden vláda prozápadního premiér Sa'ada Harírího potvrdila, že takzvané hnutí odporu má v Libanonu stále své místo.

Hizballáh je součástí vládní koalice, zároveň se ale ostře vymezuje proti Západu a těší se podpoře Íránu.

Z nitra samotného Hizballáhu mezitím probleskuje řada dohadů, ať už o smyslu a dopadech války s Izraelem, nebo o údajné korupci. Čeká se, jestli Nasralláh zmíní tyto rozpory a také jak popíše roli Hizballáhu v libanonské společnosti.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme