Srbsko a Kosovo se budou soudit kvůli vyhlášení nezávislosti

U Mezinárodního soudního dvora v Haagu začíná proces o zákonnosti vzniku samostatného Kosova. Nejmladší stát v Evropě - Kosovo i ,mateřské' Srbsko vznesou své argumenty. Veřejná rozprava pak může trvat několik měsíců. Soud by měl vynést svůj soud do jednoho roku a jeho výsledky se zavázaly plnit obě strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kos. Mitrovica - před "zónou důvěry"

Kos. Mitrovica - před "zónou důvěry" | Foto: Robert Mikoláš

Konflikt se teď přenesl do právní roviny, Srbsko i Kosovo už v dubnu předaly soudu v Haagu svá stanoviska ke vzniku Kosova. Podstatou sporu je vzájemný vztah kosovských Albánců a Srbů. Ten byl v historii plný protikladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přenesení srbsko-kosovského konfliktu k mezinárodnímu soudu mluvil podrobně na Rádiu Česko zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev

Kosovští Albánci považují Kosovo za albánské území, spadající do takzvané Velké Albánie. Srbové za neoddělitelnou součást Srbska, kde se nacházejí nejvýznamnější pravoslavné kláštery.

Za konfliktů při rozpadu bývalé Jugoslávie se vztahy vyostřily na nejvyšší možnou míru - nacionalistický srbský režim prezidenta Slobodana Miloševiče odepíral Albáncům jejich práva.

Zpravodaj Českého rozhlasu na Balkáně Jaromír Janev konstatoval ve vysílání Rádia Česko, že stálý srbsko-kosovský konflikt se po přenesení k mezinárodnímu soudu zklidní. Zároveň předpověděl, že soudní pře se potáhne nejspíš několik desítek let a nakonec se stejně nic nevyřeší. Překvapení vyjádřil nad slovy předsedy mezinárodního tribunálu, který ještě před otevřením líčení řekl, že rozhodnutí soudu stejně nebude jednoznačné.

Kosovská republika vznikla 17. února minulého roku na základě plánu zvláštního vyslance OSN, Fina Martti Ahtisaariho. Nejmladší stát v Evropě uznalo 63 zemí včetně České republiky.

Jaromír Janev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme