Tragická nehoda autobusu na Českokrumlovsku

Malá obec Nažidla na Českokrumlovsku se stala dějištěm jedné z nejhorších dopravních nehod v naší historii. V sobotu kolem půl deváté večer tam z dosud neznámých příčin havaroval autobus s lyžaři vracejími se z Alp. Bilance je tragická: devatenáct lidí je mrtvých, dalších 34 osob je zraněno a v současnosti je v nemocnicích v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Prachaticích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

havárie autobusu

havárie autobusu | Foto: David Veis | Zdroj: ČTK

Lidé se vraceli z Rakouska v patrovém autobusu typu Neoplan se sokolovskou registrační značkou. Šlo o autokar cestovní kanceláře Prima Tour-LSK autobusy. Jak zjistil Český rozhlas, od ní si autobus typu Neoplán pronajala cestovní kancelář Vlna z Chomutova. Majitelé obou cestovek se dostavili na místo nehody.

Na týdenním zájezdu v rakouských Alpách byli převážně lidé z Karlových Varů, Ostrova, Šemnice a Merklína na Karlovarsku a jeden byl z Prahy. Šlo zejména o členy a trenéry plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary.

Informační linka zřízená policií uvádí, že v místě zvaném Nažidelský kopec vjel autobus z dosud nezjištěných příčin do protisměru a prorazil svodidla na levé straně silnice, kde se pak převrátil ze zhruba 7 metrů vysoké stráně a zůstal ležet na boku. Při této vážné dopravní nehodě na místě zemřelo 17 osob. Ostatní zranění cestující a osádka dvou řidičů byli rozvezeni do nemocnic v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a v Prachaticích. Po převozu zemřeli další 2 lidé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informační linka policie k havárii autobusu

Přibližně tři desítky dalších zraněných cestujících bylo rozvezeno do nemocnic v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. "Zasahovalo asi 38 hasičů, samozřejmě zaměřili se na vyprošťování osob uvnitř, kteří byli zranění a předávali je záchranné službě. Poté jsme vyprošťovali osoby pod autobusem," řekl Českému rozhlasu ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Josef Blažek. K nehodě se sjely sanitky z Českého Krumlova, Českých Budějovic, Kaplice, Trhových Svin, Třeboně i z dalších míst.

V prachatické nemocnici je hospitalizováno celkem sedm zraněných. Podle lékaře Ladislava Přívozníka je jeich stav uspokojivý. "Jsou to středně těžká zranění, jsou stabilizovaní, nikdo není v bezprostředním stavu ohrožení, jde především o zlomeniny", řekl Českému rozhlasu. V Prachaticích jsou ale lidé s lehčími zraněními. Naopak v Českých Budějovicích na anesteziologicko-resuscitačním oddělení je šest lidí, jeden je v kritickém stavu. Dnes se někteří podrobí operaci. V nemocnici jsou i zranění řidiči autobusu, které v noci policisté vyslechli. V noci chirurgové operovali také v českokrumlovské nemocnici. Tam jsou na jednotce intenzivní péče tři zranění. Později nemocnice přestaly podávaly informace pouze přímým příbuzným zraněných.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Přívozník o hospitalizovaných v prachatické nemocnici

Policie příčiny nehody stále šetří. Nejprve uvažovala o třech verzích důvodů neštěstí: o mikrospánku řidiče autokaru, náhlém vběhnutí zvířete do dráhy vozidla, o technické závadě.

V neděli odpoledne ale už vyšetřovatelé vyloučili, že neštěstí mohla způsobit překážka na vozovce. Zda tragédii zavinila technická závada nebo chyba řidiče, určí až další šetření. Čeká se především na expertízu soudního znalce, který zkoumá technický stav autobusu. Pokud se nenajde na voze defekt, hrozí řidiči obvinění z obecného ohrožení.

Ještě v noci na místo tragické nehody přijeli příbuzní obětí a zraněných. Autobus pro ně vypravila cestovní kancelář Vlna. Pro ty, kteří chtějí uctít památku obětí, bylo zřízeno pietní místo na Krajském úřadě v Karlových Varech a na budově byla vztyčena černá vlajka. Krajský hejtman se také obrátil na církevní kruhy, aby byla za zemřelé sloužena zádušní mše. Ta se bude konat v pátek v 18:00 hodin v karlovarském chrámu svaté Máří Magdalény.

V noci se na místo tragédie dostavili i jihočeský hejtman Jan Zahradník a krajský státní zástupce Petr Dušek. Jak oba řekli Českému rozhlasu, považovali svou přítomnost za nutnou a nad událostí vyjádřili hlubokou lítost a soustrat. Stejně jako záchranáři byli i oni otřeseni.

Odtahová služba v neděli trosky autobusu odvezla k další expertize. Komunikace byla po 14. hodině uvolněna pro běžný provoz. Jak na místě řekli místní lidé reportérce Českého rozhlasu, nebyla to bohužel první nehoda. Komunikace se tam náhle zužuje, a to je patrně jednou z příčin těchto kolizí u obce Nažidla.

K tragické havárii se dnes pro Český rozhlas 1 Radiožurnál vyjádřil také prezident Václav Klaus: "Od včerejšího večera opravdu s velikým pohnutím sleduji zprávy z místa tragického neštěstí, které u nás pravděpodobně v historii nemá obdoby. Chtěl bych touto cestou vyjádřit soustrast rodinám obětí, chtěl bych popřát dostatek sil zraněným při překonávání následků tohoto tragického neštěstí. Ale chtěl bych připomenout jednu věc: každé lidské neštěstí je lidským činem. A moc bych prosil, buďme i na našich silnicích pokornější, ohleduplnější a dávejme dobrý pozor na to, co každý z nás činíme," apeloval prezident Václav Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soustrast prezidenta Václava Klause

Také premiér Vladimír Špidla vyjádřil hlubokou lítost nad ztracenými lidskými životy i účast pozůstalým a rodinám zraněných. "Informoval jsem se u hejtmana Jihočeského kraje, u záchranářů a v nemocnici, takže vím, že co se dalo udělat, se udělalo," řekl novinářům. O zraněné je podle premiéra dobře postaráno. Poděkoval také všem, kteří se účastnili záchranných akcí, hasiči počínaje a zdravotníky konče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lítost premiéra Vladimíra Špidly

Na autobusu vznikla škoda za 2,5 milionu korun.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Pavlína Fendeková, Karel Hanzelka, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme