Listinné akcie na majitele možná přestanou existovat

Rozkrýt zatím často neprůhlednou strukturu vlastníků českých akciových společností a omezit tím i praní špinavých peněz se snaží poslanecký návrh, který vláda premiéra Jana Fischera neschválila, přijala k němu jen neutrální stanovisko. Poslanci Jeroným Tejc a Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) s Ondřejem Liškou (SZ) žádají, aby přestaly existovat listinné akcie na majitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak známo, v případě akcií na majitele kolují cenné papíry jako bankovky a formálně se považuje za jejich majitele ten, kdo je má v ruce. Skutečný vlastník je ale anonymní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec za ČSSD Jeroným Tejc a David Ondráčka z Transparency International ČR v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu o návrhu zrušit akcie na doručitele

Předkladatel návrhu, poslanec za ČSSD Jeroným Tejc poukázal v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu, že listinné akcie na doručitele jsou způsobem, jak skrývat skutečného vlastníka, především u společností, které se ucházejí o zakázky z veřejných peněz.

Podle ministerstva financí by se ale tím snížila atraktivita akciových společností, založených podle českého práva. Poslanec Tejc je přesvědčený o opaku, odmítá i vhodnost využití prostředníka, takzvaného ,černého koně'. To by podle něj situaci skutečného vlastníka velice zkomplikovalo, protože při neformální smlouvě s vlastníkem nemusí prostředník dodržet dohodnutá pravidla.

K neutrálnímu stanovisku vlády poslanec Tejc později ve vysílání Rádia Česko uvedl, že je z něj v rozpacích. Věří ale, že i bez doporučení vlády jeho návrh projde Poslaneckou sněmovnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc a Petr Jansa, právník české pobočky Transparency International, na Rádiu Česko o akciích na doručitele

David Ondráčka, ředitel organizace Transparency International v České republice návrh zrušit listinné akcie na majitele přivítal. Myslí si, že pročistí obchodní vztahy nejen v oblasti veřejných zakázek nebo dotací, ale také v soukromých obchodech, kdy budou partneři vědět, kdo stojí na obou stranách.

Připustil, že tato forma vlastnictví u nás poměrně dlouho funguje, jde o to, že v poslední době se nadužívala až zneužívala. David Ondráčka také informoval, že se už setkali s několika případy, kdy vlivní úředníci využili institut akcií na majitele při získávání státních zakázek.

Petr Jansa, právník české pobočky Transparency International, na Rádiu Česko konstatoval, že se jeho organizace s Tejcovým návrhem shoduje. Pro veřejné zakázky by podle něj stačilo, kdyby z nich byly vyloučené firmy s akciemi na doručitele. Jsou ale i jiné právní úkony, například vlastnění nemovitostí.

Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme