ČNB představila nový vzor pětitisícové bankovky

Česká národní banka představila nový vzor pětitisícové bankovky. Vzhled bankovky zůstává téměř stejný, s Tomášem Garigguem Masarykem na lícové straně, ale přibyly nové ochranné prvky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB představila nový vzor pětitisícové bankovky

ČNB představila nový vzor pětitisícové bankovky | Zdroj: ČTK

"Vzhledem k tomu, že jsme v minulých letech dali do oběhu nové dvoutisícové, tisícové a pětistovkové bankovky s novými ochrannými prvky, bylo by v okamžiku, kdy potřebujeme tisknout do zásoby nové pětitisícové bankovky, nesmyslné připravovat je bez inovovaných ochranných prvků," řekl Rádiu Česko ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Tomáš Hládek

Původní verze bankovky podle něj nadále zůstává v platnosti. V současné době je v oběhu zhruba 24 milionů kusů pětitisícových bankovek.

Nová pětitisícovka bude lépe zabezpečená než stávající vzor z roku 1999. Jak Hládek uvedl, přibudou prvky viditelné jak lidským okem, tak strojním zpracováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novou pětitisícovou bankovku představil na Rádiu Česko ředitel sekce peněžní a platebního styku ČNB Tomáš Hládek.

"Prvky pro lidské oko jsou zhruba tři: lesklý pruh po pravé straně bankovky má nově ornament a je dvoubarevný. V oblasti kuponu je jiný typ vodoznaku - takzvaný běločarý, který je proti světlu velmi výrazný a je na něm nápis 5000 Kč. Třetím prvkem je nový ochranný proužek. Původně byl 1,4 mm široký a stříbrný, nový je 3 mm široký a v polarizovaném světle je dvoubarevný," přiblížil Hládek.

Co se týče padělání, u nejvyššího nominálu bankovky nejsou podle něj často prováděny pokusy padělání. "Bankovky ČNB jsou dobře zabezpečené. A je jen na běžném uživateli, aby si skutečně dával pozor," dodal.

V rámci prezentace nového vzoru pětitisícové bankovky byly v pondělí vystaveny i starší bankovky stejné nominální hodnoty z let 1919, 1920, 1944 a 1945.

"Na těchto platidlech se objevovaly nejrůznější motivy národní nebo osobností - například přední český skladatel Bedřich Smetana nebo dokonce motiv původní rakouské tisícikoruny. Čili nedá se říct, že by to byly motivy pouze osobností," uvedl Hládek pro Rádio Česko

Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme