V kauze gripenů policie nikoho stíhat nebude

Protikorupční služba skončila s prověřováním obřích úplatků v kauze gripen. Konstatovala, že za pochybný pronájem stíhaček pro českou armádu nebude nikoho stíhat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen na letišti

Saab J-39 Gripen na letišti | Foto: SAAB-BAE Systems

Podle mluvčího protikorupční služby Romana Skřepka je celá věc odložena s tím, že služba ještě neinformovala státní zástupkyni.

"Protikorupční policie dnes odložila prověřování údajných úplatků v kauze letounů ohledně pronájmu letounů gripen. Nadále se už touto záležitostí nebude zabývat," potvrdil Radiožurnálu Skřepek.

Přitom letos v červnu například švédská prokuratura uzavřela vyšetřování korupce při prodeji stíhaček s tím, že v České republice se uplácelo. Podíl švédské zbrojovky Saab AB se ale prokázat nepodařilo.

Podle Adama Junka z Aktuálně.cz se česká protikorupční police začala kauzou znovu zabývat kvůli zveřejněným závěrům švédské televize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza pronájmu stíhacích letounů gripen. Téma pro redaktora Aktuálně.cz Adama Junka a Ivetu Jordanovou ze sdružení Růžový panter.

"Ta díky skryté kameře odhalila nové skutečnosti, které vedly ke znovuotevření kauzy ve Švédsku a posléze i v ČR, a to zejména proto, že ústřední postavou zmíněné reportáže byl někdejší český ministr zahraničí Jan Kavan, který připustil, že korupci docházelo" řekl Junek v Radiofóru a dodal:

"V hledáčku české policie se v souvislosti s aférou objevil právě Jan Kavan, nicméně hlavními postavami byli zřejmě Rakušan Mensdorff-Pouilly, kanadský ministr zahraničí Oto Jelinek a blízký přítel Miroslava Kalouska Richard Háva. Policie ale nebyla zřejmě schopna dosledovat pohyb peněz mezi těmito lidmi. Z toho důvodu zřejmě vyšetřování odložila."

Roli hraje podle Junka také fakt, že kauza otřásá celým českým politickým spektrem a je tedy možné, že politické zájmy jsou nadřazeny zájmu veřejnému.

Skryté platby

Podle švédského vrchního státního zástupce Christera van der Kasta nebylo možné prokázat, že by představitelé firmy Saab AB "úmyslně asistovali" britským partnerům z BAE Systems při vyplácení úplatků po 1. červenci 2004.

Obvinění z uplácení před tímto datem jsou podle švédského práva promlčená. Vyšetřování podle něj nicméně potvrdilo, že firma BAE Systems s použitím sofistikovaného platebního schématu prováděla rozsáhlé skryté platby, které je možné spojit s kampaněmi v Česku, Maďarsku a Jihoafrické republice.

Tyto platby dosahovaly stamiliónů korun a je možné je spojit s vyplácením úplatků vedoucím činitelům v těchto zemích. Tyto závěry vyšetřování cituje i švédská televize.

Kvůli podezření z uplácení při dojednávání pronájmu a prodeje letounů v ČR, Maďarsku a Rakousku zatkla v únoru rakouská policie zmiňovaného obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho. Nyní ho ale vyšetřuje na svobodě.

Mensdorff-Pouilly působil v 90. letech v Česku jako poradce firmy BAE Systems. Tehdy se prý pokoušel o kontakt se zástupci někdejší české vlády, kteří měli rozhodování o nákupu stíhaček na starosti. Česko si nakonec v roce 2004 gripeny na deset let pronajalo za 19,5 miliardy korun.

Dohra před soudy v USA

Koncem listopadu navíc rozvířili kauzu pronájmu švédských letounů české armádě dva bývalí manažeři rakouské finanční skupiny Erste, kteří chtějí podivuhodnou transakci prověřit dokonce před federálním soude ve Spojených státech. Hans Leitner a Peter Andahazy prý hodlajíí před americkou justicí doložit, že v kauze figurovaly právě zmíněné podezřelé transakce a doklady o tocích peněz mimo oficiální platby.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme