Vatikán kritizoval výsledek švýcarského referenda zakazujícího minarety

Princip svobody náboženského vyznání dostal vážnou ránu - zaznělo z Vatikánu po nedělním švýcarském referendu, ve kterém se většina voličů postavila proti stavbě dalších muslimských minaretů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mešita v Akku

mešita v Akku | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

V zemi, kde žije na 400 tisíc muslimů, a která dosud proslula spíš tolerancí ke stoupencům nekřesťanských náboženství, tak překvapivě uspěl podnět největší - Lidové strany. Podle ní jsou i minarety - ve Švýcarsku stojí dosud čtyři - známkou nepřípustné islamizace společnosti.

Vláda není výsledkem referenda nadšená, uvedla ale, že ho bude respektovat.

Podle zvláštní zpravodajky ČRo Kláry Stejskalové navícvládní kabinet nyní řeší jak zmírnit jeho následky.

"Švýcarská vláda je referendem rovněž zaskočena a dá se říci, že se snaží výsledek referenda v podstatě zapřít. Otevřela se například diskuse právníků, zda musí výsledek platit. Patrně poslední slovo by tak mohl mít nejvyšší švýcarský soud, který by mohl výsledek referenda zvrátit," zmínila Stejskalová ve Stalo se dnes a dodala:

Přehrát

00:00 / 00:00

Švýcarská vláda řeší, jak zmírnit následky referenda, ve kterém obyvatelé podpořili zákaz výstavby minaretů na území Konfederace pod Alpami. Téma pro zpravodajku ČRo Kláru Stejskalovou.

"Švýcarská ministryně spravedlnosti se dokonce nechala slyšet, že referendum je výsledkem přímé demokracie, kdy si populace může navrhnout jakýkoli zákon, následně si ho odhlasovat, což pak ve světě vybouchne jako dynamit."

Vláda navíc hledá berličku v zákoně, podle které je zmíněné referendum v rozporu z devátým článkem ústavy o svobodě náboženského vyznání.

Tvrdá kritika přišla ze zahraničí - francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner vyjádřil nad rozhodnutím Švýcarů šok. Německý tisk píše dokonce o "katastrofě pro Švýcarsko".

Přehrát

00:00 / 00:00

Švýcaři odmítli v referendu výstavbu minaretů. Odráží tento výsledek obecnější netoleranci v Evropě, obavy z islámu? V Radiofóru odpovídali předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka.

Podle předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobody je to jasný signál jevu, který je naprosto zřetelný.

"V Evropě většina lidí o sobě říká, že jsou křesťané, ale neberou to vážně, nemá to vliv jejich život. Vlastně Evropa je velmi sekulární. A nyní je tady nový jev - přítomnost muslimů, kteří předvádějí, že jejich víra má vliv na jejich život. A tento střet světa náboženského a sekulárního je projevem obavy - Evropa se bojí, neví si s tím rady. To je ten výsledek referenda - není to tedy projev netolerance, ale obava," uvedl Svoboda v Radiofóru.

"Je mi líto, že někteří lidé berou přítomnost muslimů v Evropě jako střet. Připadá mi, že se vracíme do 18. století, kdy byl v katolickém Rakousko-Uhersku přijat zákon, které evangelíkům zakazoval stavět kostely s věží. Je to tedy takový výraz xenofobie," řekl v Radiofóru ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka.

Mešita v Brně

KDU-ČSL se letos v létě ohradila proti plánu postavit novou, větší mešitu v Brně. Tehdy zástupci lidovců argumentovali tím, že cizí kultura může vytlačit tuzemské tradice.

"My nemáme konflikt s islámem, ani s koránem, ani s muslimy. Ale nárok na postavení mešity by měl být reciproční a zároveň je to otázka vážnější - že si má česká společnost říct přesně, co chce, kde jsou hranice. To není otázka netolerance," uvedl Svoboda s tím, že není možné postavit nějaké náboženství nad český zákon.

Podle ředitele Islámského centra v Praze, Vladimíra Sáňky je prvním úkolem muslimů v České republice respektovat české zákony. "Muslimové to mají kdekoliv v Evropě jako prioritu. Je to i stanovisko islámských učenců," dodal.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme