Do prodeje jdou dálniční známky na příští rok

Dnes se začínají v Česku prodávat roční dálniční kupóny na rok 2010. Stojí 1200 korun, což je o 200 korun více než letos. Měsíční a desetidenní známky budou dražší o pár desítek korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

roční dálniční kupon na rok 2010

roční dálniční kupon na rok 2010 | Zdroj: ČTK

Známky budou k dostání na poštách a čerpacích stanicích. Celkem by je měli řidiči najít na 9000 prodejních místech.

"Každé takové prodejní místo musí být označeno nálepkou s logem Zde se prodávají dálniční kupóny. Zatím budou v prodeji pouze roční, je jich dostatek," ujišťuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes se začínají v Česku prodávat roční dálniční kupóny na rok 2010. Elektronické viněty budou asi až za dva roky. V Ranním interview Radiožurnálu o tom hovořil ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Na kupónech není natištěna jejich cena. Podle mluvčího ale není jakýkoli důvod k panice, řidiči si nemusí dálniční známky vyměňovat. "Ty stávající na rok 2009 platí ještě dva měsíce, do konce ledna roku 2010," dodal.

Také nové roční známky budou platit 14 měsíců, od 1. prosince 2009 do 31. ledna 2011.

Elektronické viněty asi až za dva roky

Peníze, které se získají prodejem dálničních známek, jdou podle ministra dopravy Gustáva Slamečky primárně do údržby a oprav silnic. "Samozřejmě jsou to peníze, které bychom rádi použili i na výstavbu, ale bohužel vzhledem k objemu jen primárně do údržby a oprav silnic," řekl Slamečka v Ranním interview Radiožurnálu.

Poslanci už dříve schválili novelu zavádějící od ledna 2010 elektronické viněty, které by na osobních autech nahradily klasické dálniční známky. Jak řekl ministr Slamečka, projekt se ale pro nedostatek peněz zřejmě posune až o dva roky.

"Osud tohoto projektu bude hodně záviset na tom, jestli dostane státní fond do rozpočtu prostředky, aby se tento projekt mohl realizovat. V současnosti to tak není. Takže pokud tam nenastane nějaká změna, tak my budeme navrhovat odsunutí na 1. ledna 2012," uvedl Slamečka pro Radiožurnál.

Marika Táborská, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme