Silniční doprava na Slovensku od ledna mnohonásobně podraží

Slovenské silnice od 1. ledna výrazně podraží. Stát spouští elektronické mýto a majitelé vozů nad tři a půl tuny musejí sáhnout hodně hluboko do kapsy. Za jeden kilometr jízdy kamionu po dálnici zaplatí v průměru 4 české koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion

kamion | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Dálniční síť je ale na Slovensku řídká a měří pouze 360 kilometrů, úřady budou proto vybírat mýto i na cestách první třídy, což jsou i všechny silnice z hranice do vnitrozemí. Celkem tedy bude pro vozidla nad tři a půl tuny zpoplatněno přes 2600 kilometrů silnic.

"Dopravci si musejí obstarat palubní jednotky a to kvůli slabé organizaci přinese zmatek," přiznává šéf Národní dálniční společnosti Igor Choma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hodně hluboko do kapsy musejí sáhnout dopravci, kteří jezdí pravidelně na Slovensko. Od ledna začíná platit elektronické mýto a rozdíl v ceně je zcela zásadní.

Na registraci je potřeba doložit mnoho dokladů a některé smlouvy může podepsat pouze majitel firmy, nikoliv řidič.

Mýto výrazně zdraží dopravu po Slovensku a odpovědní úředníci přiznávají, že motoristy čeká zpočátku chaos.

"Ještě letos si majitel kamionu koupil roční dálniční nálepku za 30 tisíc korun a mohl každý den jezdit z Bratislavy do Žiliny a zpátky. Od ledna však za takové jízdy zaplatí ročně skoro půl milionu korun," říká generální tajemník Česmadu Slovakia Pavoľ Reich.

Kontrolu bude mít na starost speciální mýtní policie, která může vybírat pokuty až do výše 50 tisíc českých korun.

Ľubomír Smatana, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme