První bankomat v Československu byl zprovozněn před dvaceti lety

Před dvaceti lety si lidé v Československu mohli poprvé vybrat peníze z bankomatu. 1. prosince 1989 totiž pobočka České spořitelny na Václavském náměstí v Praze zprovoznila první bankomat sloužící veřejnosti. Dnes je v Česku na 3 600 bankomatů. Tento vynález byl navíc zařazen mezi sto nejvýznamnějších vynálezů 20. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat. Ilustrační foto.

Bankomat. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Donedávna nejvíce využívanou bankomatovou službou bylo vybírání hotovosti platební kartou. Loňský rok byl ale pro český karetní trh, na kterém je v současnosti devět miliónů platebních karet, přelomovým.

"Už tři čtvrtletí za sebou trvá nový trend v používání platebních karet. Klienti českých bank je více využívají přímo pro platby v obchodech a teprve potom, z hlediska počtu bankovních operací, k výběrům hotovosti z bankomatů," říká výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán.

Podle něj se tím český trh připojil k vyspělým trhům západní Evropy a Severní Ameriky.

Čím dál oblíbenější jsou i další bankomatové služby, například dobíjení telefonního kreditu nebo placení účtů.

"Vzhledem k tomu, že se v České republice začaly platební karty používat poměrně pozdě, v éře vyspělých technologií, zařazuje se místní trh mezi ty nejinovatnější. Služby dobíjení u nás ve spolupráci s operátory byly jedny z prvních ve střední Evropě. I nadále chceme být inovativním trhem a poskytovat další služby prostřednictvím bankomatů, například nákup lístků do kina, do divadla, na fotbalový zápas," dodává ředitel Sdružení pro bankovní karty.

Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme