Mamografie má i své stinné stránky

Pravidelné mamografické vyšetření umožňuje včas diagnostikovat rakovinu prsu. U některých žen ale tento přínos může být převážen vyšším rizikem vzniku nádoru, které způsobují opakované dávky rentgenového záření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mamografie

Mamografie | Foto: National Institutes of Health

Zhoubné nádory prsu jsou u žen jedním z nejčastějších typů nádorového onemocnění. Ženám starším 40 let se proto jako prevence doporučuje každoroční vyšetření prsů na mamografu. Ženy z vysoce ohrožených skupin, které mají rodinné nebo genetické predispozice k rakovině prsu, ale s každoročním vyšetřováním začínají už ve věku kolem 30 let. Americká společnost pro výzkum rakoviny tuto praxi doporučuje, ale novější vědecké práce vyvolávají otázky, nakolik jsou mnohokrát opakované dávky měkkého rentgenového záření bezpečné.

Také výsledky nové studie holandských epidemiologů ukazují, že mamografie má i své stinné stránky. Vědci zjistili, že u mladých žen z vysoce rizikových skupin, které podstupují vyšetření na mamografu, je riziko vzniku rakoviny 1,5x větší než u těch, které které měkkému rentgenovému záření nebyly vystaveny. U žen, které na mamograf začaly chodit už před 20. rokem života, je riziko dokonce 2,5x větší. Autoři studie upozorňují, že tyto výsledky se týkají jen poměrně malé skupiny specificky ohrožených pacientek. Současně však v případech mladých žen doporučují zvážit také alternativní metody vyšetření, jako je ultrazvuk nebo magnetická rezonance.

Digitální mamograf | Foto: Lucie Zemanová

Zdroj: Severoamerická radiologická společnost

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme