Zadržení britských jachtařů v Íránu může ovlivnit vztahy obou zemí

Velká Británie se nadále snaží vyjednat propuštění pěti Britů, zadržovaných v Íránu. Íránské námořnictvo je zadrželo 25. listopadu. Britové se plavili na závodní jachtě z Bahrajnu do Dubaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plachetnice

Plachetnice | Foto: Jaroslava Haladová | Zdroj: Český rozhlas

Británie připouští, že britská posádka se možná nedopatřením dostala do íránských výsostných vod. Britský ministr zahraničí David Miliband podle svých slov očekává, že se k tomu Íránci dnes vyjádří. Miliband také vyjádřil naději, že problém nebude eskalovat.

Británie přesto však už odpověděla na víkendové rozhodnutí Íránu postavit dalších 10 továren na obohacování uranu pohrůžkou, že by mohla koncem roku uvalit na Teherán nové sankce. Na zprávu o incidentu v Perském zálivu reagoval i ropný trh. O obavách z další diplomatické krize vzrostla cena barelu ropy o dolar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Milan Kocourek o íránsko-britském incidentu kvůli zadržené britské jachtě

Podle spolupracovníka Českého rozhlasu ve Spojeném království Milana Kocourka bylo 25. listopadu pět Britů vyzvednuto z jejich jachty King od Bahrain. Jachta byla podle Timesů zastavena íránským námořnictvem.

Čtyři muži jsou podle Kocourka mladíci od 20 do 30 let, pátý je moderátor Rádia Bahrain Dave Blumer. Britové prý přepravovali jachtu pro výroční jachtařský závod z Dubaje do Maskatu. Jachta se prý dostala do íránských vod nedopatřením, když jí selhal motor.

Británie považuje zatím incident za konzulární záležitost

Britský ministr zahraničí Miliband podle Kocourka uvedl, že britské úřady považují incident za konzulární záležitost, která nemá nic společného s politikou.

"Doufá, že stejné to bude v Íránu. Podle šéfa kanceláře íránského prezidenta ale bude mít incident vážné následky, pokud měli Britové zlé úmysly. Podle jednoho íránského činitele, pokud se do íránských vod Britové dostali nedopatření, pak s nimi bude zacházeno podle mezinárodních zvyklostí a s ohledem na lidská práva," uvedl Kocourek ve vysílání Rádia Česko.

Britové jsou podle Kocourka nyní zadržováni na jednom íránském ostrově, jak řekl otec jednoho z Britů. Zachází prý se s nimi slušně, mají zřejmě i své mobily.

O incidentu údajně britské ministerstvo zahraničí vědělo už od 25. listopadu, ale nic neoznámilo, což je podle Kocourka běžný postup, čekalo se na média. Mluvčí ministerstva zahraničí uvedla, že Británie hned kontaktovala íránské úřady. Zprávu mu zřejmě podali rodiče zadržených.

Agentura Bloomberg ale už předevčírem přinesla zprávu, že po zatčení Britů stoupla cena ropy.

Írán chce stavět další továrny na obohacování uranu

Helena Berková, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme