Mateřská by v příštím roce nemusela klesnout

Matky s nově narozenými dětmi by nemusely přijít o část příspěvku státu. Poslanci při prvním projednávání podpořili návrh zákona o nemocenském pojištění. Ten by měl zachovat mateřskou na stávající úrovni. Snížení mateřské bylo součástí Janotova úsporného balíčku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Šojdrová s náměstky ministra zdravotnictví

Michaela Šojdrová s náměstky ministra zdravotnictví | Foto: www.kdu.cz

Komunisté, sociální demokraté a lidovci ale teď chtějí její výši pro příští rok vrátit na stávající úroveň. Poslanci ČSSD a KDU-ČSL nyní argumentují tím, že při schvalování Janotova balíčku, si toho, že snižují i mateřskou, nevšimli.

Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová, která zachování prosazuje, nevidí v proplácení mateřské problém. Miliardu a půl jde podle ní v rozpočtu najít.

"Je tady vytvořena určitá rezerva tím, že nebyla schválena nižší sazba DPH u vybrané skupiny služeb. Ta rezerva je řádově 4,5 miliardy. A rámci fondu nemocenského pojištění také bývají určité prostředky," tvrdí Šojdrová.

Občanským demokratům se snížení také příliš nezamlouvá. Berou ho ale jako podle jejich slov " krvavý kompromis" ve snaze snížit veřejný dluh.

Podle místopředsedy ODS Petra Nečase si poslanci měli snížení mateřské všimnout dříve.

"Já jsem přesvědčen, že mají být dodržovány politické dohody, které byly dosaženy nad protideficitním balíčkem předloženým vládou. Jakkoliv se nám některé věci velmi nelíbily, tak považujeme za špatné, když po několika týdnech poslanci ČSSD a KDU-ČSL, kteří si při schvalování balíčku ve sněmovně snížení mateřské nevšimli, porušují dohody, a to jen kvůli jejich špatné práci," prohlásil Nečas.

Václava Marešová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme