EU: Česko musí pokračovat v reformě důchodů i zdravotnictví

Česká republika musí změnit svůj důchodový systém i zdravotnictví. Jen tak se můžeme dlouhodobě vyhnout spirále vysokých dluhů. Takové doporučení Česku dají ministři financí zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví. Ilustrační foto.

Zdravotnictví. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Materiál, který mají schválit, má Český rozhlas k dispozici z diplomatických zdrojů. Schůzka v Bruselu potvrdí, že schodek našeho státního rozpočtu musíme do roku 2013 stlačit pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Každý rok tak budeme muset deficit snížit nejmíň o jedno procento. Takové je doporučení Evropské komise, které ve středu ministři schválí.

Český rozpočet podle Bruselu trpí tím, že vlády pravidelně utrácejí víc, než si naplánovaly. Dlouhodobě jsou pak pro stabilitu našich veřejných financí nutné reformy důchodů a zdravotnictví.

Unie připomíná, že před časem se v Česku zvýšil věku pro odchod do penze a byly zavedeny poplatky ve zdravotnictví. Podle zprávy to ale nestačí, politici by měli přijít s dalšími reformami.

Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme