Čína odmítá nátlak na Írán a prosazuje další jednání

Čína dává přednost rozhovorům s Íránem před sankcemi. Čínské ministerstvo zahraničí to prohlásilo poté, co Západ kvůli stavbě dalších deseti íránských jaderných zařízení pohrozil odvetnými opatřeními. Peking sice podpořil rezoluci Mezinárodní agentury pro atomovou energii proti Teheránu, nátlakové akce ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brána Nebeského klidu v Pekingu

Brána Nebeského klidu v Pekingu | Foto: Robert Mikoláš

Všechny strany musí zvýšit diplomatické úsilí při hledání řešení, uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí v reakci na vývoj vztahů s Íránem. Podle Pekingu také cílem přijaté rezoluce k íránskému jadernému programu nejsou sankce. Čína tak dál zůstává spojencem Íránu, ze kterého dováží přes 150 tisíc barelů ropy denně.

Na přelomu roku má také být mezi Pekingem a Teheránem podepsána dohoda o vybudování rafinérií v Íránu za šest a půl miliardy dolarů. Experti ale v této souvislosti upozorňují na skutečnost, že Čína bude do roku 2030 závislá na dovážené ropě z osmdesáti procent.

Čínská ústřední vláda se bude muset rozhodnout, zda dá přednost spřátelenému Íránu nebo se začne orientovat na největšího producenta ropy na světě a zároveň spojence USA, Saúdskou Arábii.

Robert Mikoláš, Lenka Rafaelová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme