Strakonická nemocnice získala nový inkubátor

2. prosinec 2009

Na dětském oddělení strakonické nemocnice, která byla vyhodnocena jako nejlepší mezi městskými a krajskými nemocnicemi celé republiky za rok 2009, měli v úterý důvod k oslavě. Převzali totiž nový inkubátor pro standardní péči o novorozence, pořízený za peníze ze srdíčkových sbírek občanského sdružení Život dětem.

Moderní přístroj přítomným představil manažer společnosti TSE České Budějovice, která dva druhy inkubátorů vyrábí, Martin Hejtmánek: "Tento inkubátor obsahuje regulaci relativní vlhkosti vzduchu a koncentrace kyslíku. Předností inkubátoru je jeho přístupnost personálu k novorozenci, postýlka se dá vytočit, vysunout a celý přístroj se dá rozebrat. Inkubátor řídí mikroprocesor a je velice jednoduchých na ovládání. Celý přístroj navrhla a vyvinula naše firma sama a jedná se o ryze český výrobek."

Umožňuje také rentgenování miminek bez toho, aby musela inkubátor opouštět, nebo se přístroj musel otevírat. Personál dětského oddělení strakonické nemocnice si ho předtím testoval.

Jak Českému rozhlasu řekl zástupce primáře oddělení doktor Martin Gregora, s inkubátor byli spokojeni: "Tento inkubátor standardní péče je přesně to, co potřebujeme. Naším úkolem je stabilizovat novorozence s poporodní adaptací. Je to další posun v našich možnostech péče o ty nejmenší."

Letos už je to druhý přístroj, který občanské sdružení Život dětem do tohoto zdravotnického zařízení dodalo, jak potvrdila vedoucí marketingu Vlasta Kovářová: "V květnu jsme na dětské oddělení dodali speciální přístroj na ušní problémy. Na našich internetových stránkách se nalézá úplný přehled darů od roku 2000."

Slavnostního předání se zúčastnili i dva studenti strakonického gymnázia, kteří se při srdíčkových sbírkách pohybují v ulicích. Pokud byste chtěli přispět na dobrou věc i vy, máte šanci už za týden, 7. a 8. prosince se totiž uskuteční další Srdíčkový den.

Spustit audio