Světový obchod je potřeba dál liberalizovat

Globální obchod se řídí podle zastaralých pravidel. A jeho chystaná změna - další kolo liberalizace známé jako ,Doha' - už také neodpovídá realitě. Shodují se na tom účastníci v Ženevě probíhajícího summitu Světové obchodní organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na burze ChiNext

Obchodování na burze ChiNext | Foto: AFP

Podle nich pravidla hry výrazně mění zejména rychlý růst rozvíjejících se gigantů jako je Brazílie, Indie a Čína. Stejně tak je ale napříště třeba brát v potaz například prudké změny cen zemědělských komodit a nebo globální oteplování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda české pobočky Mezinárodní obchodní komory Jaromír Drábek ve vysílání Rádia Česko o překážkách mezinárodního obchodu

Dohoda z Doha, o které se diskutuje už osm let, podle mnohých hlasů nemá co nabídnout. Americký Institut potravinové politiky mluví o nárůstu zisku světa o 0,09 %. S tím souhlasí předseda české pobočky Mezinárodní obchodní komory Jaromír Drábek.

Jak řekl ve vysílání Rádia Česko, bylo by ale škoda shodit ze stolu dosavadní dohody, lepší je z nich vzít to, s čím souhlasí většina států, a teprve pak začít pracovat na zcela novém materiálu.

"To, že katarské kolo vyjednávání Světové obchodní organizace nemá co nabídnout, je záminkou, aby se toto jednání nemuselo dokončit nebo nějak výrazně akcelerovat. Je pravdou, že základy vyjednávání kola v Doha byly položeny v roce 2001 a od té doby světová ekonomika prošla bouřlivým vývojem, ale přece jenom to jednání má všeobecný cíl - nastavit laťku pro snižování všeobecných překážek," míní předseda české pobočky Mezinárodní obchodní komory Drábek.

Za nejdůležitější, co nesmí pro další liberalizaci světového obchodu chybět, označil snižování překážek tarifních, jako jsou cla, a i netarifních, jako je usnadňování obchodu mezi jednotlivými zeměmi i geografickými nebo obchodními bloky.

Ve vývoji mezinárodního obchodu v dalších měsících Jaromír Drábek čeká, že nikdy nebude definitivně zažehnána ochranářská politika, které se svět kvůli finanční krizi obával. To, že se ekonomická recese nerpojevila ve výrazných ochranářských opatřeních, je podle předsedy české pobočky Mezinárodní obchodní komory jen dobře.

Roman Chlupatý, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme