Havárie v indickém Bhópálu: Po 25 letech nikdo nebyl potrestán

Čtvrtstoletí uplyne od jedné z největších průmyslových havárií v dějinách v indickém Bhópálu. Přestože zemřely tisíce lidí, nikdo nebyl potrestán, oběti dostaly mizivé odškodnění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž ve Zlatém chrámu, Indie

Muž ve Zlatém chrámu, Indie | Foto: Stanislav Miler

Únik jedovatého plynu z továrny na výrobu pesticidů nadnárodní firmy Union Carbide tehdy usmrtil na místě osm tisíc osob, dvanáct tisíc lidí umřelo později a zhruba půl miliónu dalších trpí zdravotními následky.

Jak řekla Rádiu Česko spolupracovnice ČRo Pavla Jazairiová, která před časem oblast navštívila, únik smrtícího plynu způsobily nedbalost a nevhodné použití matriálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtstoletí uplynulo od jedné z největších průmyslových havárií v dějinách - v indickém Bhópálu. Podrobnosti tragédie, která si vyžádala tisíce životů, připomněla na Rádiu Česko spolupracovnice ČRo Pavla Jazairiová.

"Použití nebezpečných chemikálii, protože byly levnější, nevhodné skladování, aby se ušetřilo, koroze potrubí, které nebylo kvalitní, špatná údržba a vypnutý bezpečnostní systém. Navíc byl podnik umístěn ve velmi zalidněné lokalitě, kde nebyla zajištěna dostatečná bezpečnost," uvedla.

Viníci havárie jsou podle Jazairové dva - Union Carbide Corporation a indická vláda, potažmo vláda středoindického státu Madhjapradéš, jehož hlavním městem Bhópál je. Vyšetřování případu ale neskončilo.

Zpráva byla zveřejněna až za patnáct let

"Zajímavé je, že zpráva o katastrofě byla formálně zveřejněna až patnáct let poté. Autorům nebylo dovoleno zveřejnit jakékoliv údaje dřív. A co se týče dopadů na lidské zdraví, Union Carbide dosud nezveřejnila výsledky průzkumů," uvedla Jazairová.

Indickým úřadům se nepodařilo sjednat náhradu škod soudní cestou, přistoupily tedy na mimosoudní vyrovnání a Union Carbide zaplatila asi 470 milionů dolarů.

"Když ale spočítáme výdaje na odškodnění či výstavu nemocnic, tyto peníze zdaleka nebyly utraceny. Pouze část doputovala k obětem," dodala.

Mizivé odškodnění

Ačkoliv smrtící metylizokyanát unikl do ovzduší patrně lidskou chybou, nebyl za katastrofu nikdo nikdy odsouzen a oběti se dočkaly jen velmi nízkého odškodnění.

"Nejdřív jim krátkodobě rozdávali jídlo. Potom chudé rodiny dostaly jednorázové odškodnění v hodnotě asi pěti tisíc Kč a vdovy malou penzi. Ovšem každá oběť měla právně dokázat, že utrpěla újmu, a vyřízena byla pouze polovina žádostí. Maximálně mohl jedinec obdržet částku 830 dolarů," uvedla Jazairiová.

Areál je stále zamořený jedy

Společnost Union Carbide ukončila v Bhópálu po katastrofě činnost a areál opustila. V roce 1999 fúzovala s firmou Dow Chemicals, která převzala její pohledávky, odpovědnost za havárii v Bhópálu ale odmítá.

Samotný areál vlastní od roku 1998 stát Madhjapradéš, ve kterém Bhópál leží. Představitelé státu tvrdí, že je místo nyní zcela bezpečné, ale zástupci charitativní organizace Bhopal Medical Appeal říkají opak - že je voda stále kontaminovaná.

"Továrna byla zlikvidována a zařízení rozprodáno, ale všechno v podstatě zůstalo tak, jak bylo. Takže ty jedy tam jsou," dodala spolupracovnice Českoho rozhlasu Pavla Jazairiová.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme