Korálové útesy chrání před sluncem

Vnější schránky korálů chrání před ultrafialovým zářením nejen samotné korály, ale i další obyvatele korálových útesů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aiptasia

Aiptasia | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, User:Haplochromis

Žít v mělkých tropických vodách na korálovém útesu znamená být neustále vystaven slunečním paprskům. Dřívější studie ukázaly, že schránky korálů z uhličitanu vápenatého v ultrafialovém světle fluoreskují, což znamená, že dokážou absorbovat UV záření. Vědci z australské Queenslandské univerzity zjišťovali, jestli schránky korálů mohou před poškozujícím UV zářením chránit nejen samotné korály a jejich symbiotické řasy, ale i další obyvatele útesů.

Jako pokusné organismy si vybrali měkké sasanky druhu Aiptasia pulchella, které v laboratoři umístili na vrchol vnější schránky korálů nebo kus bílé pásky a vystavili je ultrafialovým paprskům. Na rozdíl od bílé pásky, která záření odrážela, dokázaly korály absorbovat téměř všechny poškozující paprsky. Energii přitom uvolňovaly ve formě žlutého fluorescenčního záření. Díky tomu do tkání sasanek posazených na kostru korálu proniklo čtyřikrát méně poškozujících paprsků než do sasanek umístěných na bílé pásce. Poškození jejich DNA bylo přibližně 7x menší. Stejný ochranný efekt vědci pozorovali, i když kostru korálu pokryli vrstvou jemného prášku. Dokázali tím, že ochrana spočívá spíš v chemickém složení kostry korálu než v pouhém rozptylu světla.

Schránky z uhličitanu vápenatého produkuje velké množství mořských živočichů a vědci se domnívají, že jedním z důvodů může být právě ochrana před poškozením tkání a DNA ultrafialovými paprsky. Poukazují na to, že kalcifikace se poprvé objevila před 600 miliony let - tedy v době, kdy bylo UV záření mnohem silnější než dnes.

Zdroj: ScienceNOW, PLoS ONE

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme