Do Česka přišlo dalších 72 tisíc vakcín proti prasečí chřipce

Do Česka dorazila druhá várka vakcín proti prasečí chřipce. Jedná se o 72 tisíc dávek, které mají být rozvezeny po republice do konce příštího týdne. Nyní se podle ministerstva zdravotnictví vyhodnocuje dosavadní využití vakcín z první vlny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování proti prasečí chřipce

Očkování proti prasečí chřipce | Zdroj: ČTK

Očkovat se budou také děti mezi 10 a 17 lety, trpící závažnými chronickými nemocemi.

Podle Romana Chlíbka z České vakcinologické společnosti se dosud neprokázal jediný případ, kdy by očkovací látka dítě vážně ohrozila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dosavadním průběhu epidemie prasečí chřipky v Česku hovoří primářka infekční kliniky Fakultní nemocnice na Bulovce Hana Roháčová

"Febrilní reakce jsou dokonce nižší než vidíme u dospělých. Jen necelých 16 % dětí mělo nějaké reakce a teploty do 39 stupňů. Necelá třetina dětí měla nějaké reakce v místě vpichu," říká epidemiolog Roman Chlíbek.

Podle primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice na Bulovce Hany Roháčové není třeba se očkování obávat.

"Já sama očkování doporučuji. Ale chápu, že laická veřejnost může vnímat nechuť některých zdravotníků se nechat očkovat negativně," uvedla Roháčová ve vysílání Rádia Česko.

Vysvětlila také, že očkovat lze i v inkubační době prasečí chřipky. "Nyní se pohled na očkování už trochu změnil - nyní se na to pohlíží tak, že lze očkovat i v inkubační době chřipky. Ale stále platí, že čím dřív, tím líp."

Dnes byl oznámen další případ úmrtí na prasečí chřipku - shodou okolností se jedná opět o karlovarskou nemocnici.

Podle Roháčové zatím stále platí, že viru podlehli lidé, kteří měli především jiné vážné zdravotní problémy.

"V naprosté většině měli i jiné onemocnění, ale stoprocentně to říci nelze. Ve světě měli těžký průběh i lidé zdraví a mladí, a tak tomu bylo u některých případů i u nás, měli těžké plicní komplikace. Naštěstí nikdo z nich nezemřel," řekla Roháčová.

Na závěr pak uklidnila: "Infekční klinika na Bulovce má pečovat o ty nejkomplikovanější případy v republice. Krajská pracoviště jsou ale stejně dobře vybavena jako my. Nikdo se nemusí bát, že by se tam o něj nepostarali."

Ladislav Dvořák, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme