Europoslanci asi odmítnou reformu dohledu nad finančními trhy

Ministři financí Evropské unie se dohodli na reformě dohledu nad finančními institucemi. Dohled bude založen na třech institucích, které budou sledovat banky, penzijní fondy a pojišťovny. Snahou Unie je zabránit opakování finanční krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Magdaléna Trusinová

Evropský úřad, který bude dohlížet na přeshraničně působící banky, ale nebude mít příliš velké pravomoci. Měl by pouze rozřešit například spor mezi dvěma národními úřady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska hovořil o reformě dohledu nad finančními institucemi.

Česko, které patřilo při jednáních o reformě podobně jako Velké Británie ke skeptičtějším zemím, má pocit, že při dohadování zvítězilo. "Právě proto, že pravomoci úřadu jsou výrazně omezené. Česko tvrdí, že náš dohled se v krizi osvědčil," doplňuje zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska.

Refroma je velmi mírný pokrok v mezích zákona. "Experti ministerstev financí po vypnutí mikrofonů přiznávali, že v krizi tento dohled fungovat nebude," podotýká Houska.

Podle všeho ale Evropský parlament zřejmě návrhy odmítne. "Europoslanci jsou ve své většině nadšenými zastánci co nejpřísnější regulace. A jak už oznámili zástupci nejsilnějších frakcí, tento kompromisní návrh je nedostatečný," dodává Houska.

Martin Křížek, Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme