Před 25 lety 'vybuchl indický Černobyl'

V indickém městě Bhópál v noci z 2. na 3. prosince roku 1984 došlo k největší průmyslové havárii v historii. Na místě tehdy bezprostředně po neštěstí zahynulo nejméně dva a půl tisíce osob. Lidé ale na následky této katastrofy umírají dodnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpomínka na neštěstí v Bhópálu před 25 lety.

Vzpomínka na neštěstí v Bhópálu před 25 lety. | Foto: AFP

"Došlo tam tehdy k havarijnímu úniku látky methylisokyanátu, v množství asi čtyřiceti tun. Tato látka je za normálních podmínek vysoce těkavá kapalina, která má vysokou toxicitu," poznamenává Otakar Mika z Vysokého učení technického v Brně a zároveň autor studie o neštěstí v Bhópálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Otakar Mika z Vysokého učení technického v Brně hovořil o neštěstí v Bhópálu před 25 lety.

Obsluha chemičky americké firmy Union Carbide před pětadvaceti lety nezvládla svoji funkci a zapříčinila, že se do látky dostala voda. "Poté se bohužel látka dostala do ovzduší," pokračuje Mika.

Do dnešního dne se nenašel hlavní viník celého neštěstí. "Jedná se o tom už velice dlouhou dobu. Oběti byly sice odškodněny, ale odškodnění je velice nízké," říká v Ranním interview Radiožurnálu Mika.

Při neštěstí podle zprávy OSN přišlo o život dva a půl tisíce osob. "Dalších padesát tisíc bylo hospitalizováno a dvě stě tisíc lidí muselo být evakuováno," upřesňuje Otakar Mika.

Podle některých údajů mělo na místě zahynout dokonce osm tisíc lidí.

Jan Pokorný, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme