Kovářová chce stanovit tabulky pro minimální výživné

Ministerstvo spravedlnosti chystá komplexní změnu ve způsobu výpočtu a vyplácení výživného. Chce například sjednotit postup soudců, kteří rozhodují o výši výživného na dítě a víc zapojit orgány sociálně-právní ochrany dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová | Foto: Tomáš Adamec

Pro určení výše výživného chce ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová zavézt orientační tabulky. Navrhuje, aby při dohodě rodičů potvrdil částku sociální pracovník a nikoli soud.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jedna z autorek návrhu ČSSD, poslankyně Anna Čurdová na Rádiu Česko

Soudům by tak podle představ Kovářové mohlo ubýt až 30 procent těchto případů. Znepříjemnit život chce i neplatičům alimentů.

"Pokud najdeme nějaký nástroj, jak přinutit rodiče, kteří neplatí, tak bych byla moc ráda, kdyby ten nástroj fungoval," řekla Kovářová.

Soudci: Podle tabulek se soudit nedá

Ministerský návrh má rozpracovat expertní skupina, do níž byl přizván i předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Ten už se nechal slyšet, že je poměrně skeptický k rozhodování soudů na základě tabulek.

"Ty tabulky by se snad daly použít třeba pro usnadnění dohody mezi rodiči, pokud rodiče mají dobrou vůli se dohodnout, pouze neví, v jaké výši by to výživné asi mělo být stanoveno. Pak by jim ty tabulky mohly pomoci," řekl v pořadu Radiofórum.

Přehrát

00:00 / 00:00

S předsedou Soudcovské unie Tomášem Lichovníkem jsme hovořili ve večerním Radiofóru

"Soudce by to určitě nemělo zavazovat. Mohlo by to snad být nějaké vodítko, ale vždy je potřeba přihlížet ke konkrétním okolnostem toho kterého případu. Vysloveně podle tabulek se soudit nedá," prohlásil předseda Soudcovské unie.

Alimenty by mohl platit stát

Už zítra by měli poslanci v prvním čtení projednat obdobný návrh z dílny ČSSD. Ten počítá i se zavedením minimálního a náhradního výživného. Základem je, aby za neplatící rodiče platil výživné stát.

Ministryně Kovářová označuje tento návrh za neekonomický. Náklady na náhradní výživné totiž mohou dosáhnout stovek milionů. Jedna z autorek, poslankyně ČSSD Anna Čurdová ale návrh obhajuje.

"Pokud dáme na druhou stranu jiné sociální dávky, které by bylo nutné vyplácet a sanování dalších jevů, které neplacení výživného doprovázejí, tak můžeme dojít k částce, která je paradoxně mnohem vyšší a ta společnost jí stejně vydá," uvedla Čurdová.

Igor Maňour, Marika Táborská, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme