Kraje ze tří zemí EU chtějí rychle dokončit dálnici z Brna do Vídně

Brno potřebuje dálniční spojení s Vídní. Takový je vzkaz devíti regionů ze tří zemí, Česka, Rakouska a Polska. Jejich zástupci podepsali v Bruselu deklaraci, ve které vyzývají k rychlému dokončení dálniční osy mezi polským Gdaňskem, Brnem a Vídní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálniční most

dálniční most | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Součástí tohoto spojení je i projekt rychlostní silnice R52. Ta má propojit moravskou metropoli s hlavním městem Rakouska. Stavbu silnice ale nedávno zpochybnil Nejvyšší správní soud.

Podle regionů musí být stavba tohoto dálničního spojení prioritou. Propojení Polska, Česka a Rakouska usnadní život podnikatelům a do krajů přinese investice a nová pracovní místa.

Nejvyšší správní soud ale zrušil územní plán Břeclavska, a tím zpochybnil projekt silnice R52 mezi Brnem a Vídní. Podle soudu nebyl územní plán schválen v souladu s platnými předpisy a musí být přepracován.

Jihomoravský kraj slíbil, že nové znění plánu bude hotové do půl roku. Ředitelství silnic a dálnic ale i tak může v přípravě stavby pokračovat.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme