Spor o banány z Latinské Ameriky končí, mohou zlevnit

Po 16 letech by zítra definitivně mohl skončit spor o dovoz banánů z Latinské Ameriky do Evropy. Světové obchodní organizaci se totiž zřejmě podařilo zastavit hádku o dovozní cla mezi Evropskou Unií a zeměmi Latinské Ameriky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány

Banány | Foto: Fotobanka stock.xchng

Banánová válka, mimochodem nejdelší obchodní spor, jaký kdy Světová obchodní organizace, řešila, je sporem o výši dovozních cel. Evropská unie totiž pěstitele banánů z Latinské Ameriky finančně znevýhodňuje a protežuje země z Afriky, karibské oblasti a z Tichomoří, tedy své bývalé kolonie. Tím k porušuje propagované zásady volného obchodu.

V praxi dochází například k situaci, kdy některé země dovážejí do EU banány s nulovým clem, zatímco jiné musí zaplatit dovozní clo ve výši 176 euro za tunu. Pokud se očekávanou dohodu mezi EU a Latinskou Amerikou podaří uzavřít, nebudou už tyto země muset platit tak vysoké dovozní clo. Těšit to může hlavně USA, protože za pěstiteli banánů z Latinské Ameriky stojí hlavně americký kapitál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa o jednání Světové obchodní organizace

Podle náměstka průmyslu a obchodu Martina Tlapy, který se za Českou republiku účastí jednání o liberalizaci světového obchodu, Evropská unie ustoupila proto, že prohrála obchodní spor.

"Unie tedy musela změnit pravidla, která byla neudržitelná, protože preferovaly jen jednu skupinu zemí," vysvětlil Tlapa ve vysílání Rádia Česko.

Tlapa není příliš přesvědčen, že snížení dovozních cel banány skutečně zlevní. "Dopad na ceny moc vysoký nebude. Trochu zlevnit mohou, ale je možné, že obchodníci zvýší své marže," uvedl.

Přestože spor o režim dovozu banánů do Unie je zřejmě vyřešen, neznamená to podle Tlapy, že dojde brzy k uzavření celkové dohody o mnohostranné liberalizaci světového obchodu.

"Hlavně problém je s pozicí USA, hlavně subvencemi na pěstování bavlny v USA. Spojené státy se zdráhají tyto subvence zrušit. Podmiňují to lepším přístupem na brazilský či čínský trh. To by zase zkomplikovalo situaci. Brazílie a Čína to celkem odmítají," vysvětlil Tlapa.

Naďa Bělovská, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme