SPZ podle přání řidičů mají být od ledna 2011

Ministerstvo dopravy chce příští rok uskutečnit myšlenku, se kterou si pohrává už mnoho let - prodávat registrační značky aut na přání jejich majitelů. Poznávací značky na přání jsou přitom v jiných evropských zemích běžnou věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Registrační značky

Registrační značky | Foto: Ondřej Jánoška

Zájemce o prestižní registrační značku si bude moci vybrat jak z čísel, tak z písmen. Zaplatí za to podle plánů ministerstva dopravy asi 10 tisíc korun. Jedním z důvodů, proč VIP registrační značky zavádět, je podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky boj s korupcí úředníků na dopravních odborech magistrátů, kde - ačkoli to nikdo nepřizná - kvete obchod se značkami typu 1A1 9999.

"Víme, že může docházet k takovým případům korupce při vydávání registračních značek, to znamená, že někdo za úplatek dostane hezkou registrační značku. Pokud některé obce takto postupují, krom toho že zřejmě páchají trestný čin konkrétní úředníci, tak zcela určitě postupují proti našemu metodickému pokynu, kdy se registrační značky mají vydávat v matematické číselné řadě, tak jak jdou za sebou."

"Kdo chce mít hezkou registrační značku, může, ale ať za to zaplatí. Nejen hezké číslo, ale bude umožněn i text, tak jako je to například na Slovensku," dodává mluvčí ministerstva dopravy.

Výtěžek půjde do obecních pokladen

První "luxusní" registrační značku by si mohli majitelé aut legálně koupit v lednu 2011. Peníze vybrané na těchto registračních značkách by podle nejnovějších představ ministerstva dopravy měly jít do obecních pokladen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma SPZ na přání rozebrala ve Světě o druhé na Rádiu Česko redaktorka Dana Votýpková

"Příjemcem toho správního poplatku je obec, nikoli státní rozpočet. To znamená, zůstalo by to v majetku obce, přestože náklady na výrobu značek platí stát," říká Hanzelka.

Jak moc to prospěje rozpočtu obcí, bude závislé na zájmu o tyto značky na přání. V sousedním Rakousku je zavedli před 20 lety a od té doby přinesly do státních a obecních pokladen přes 65 milionů eur.

Zájem o netradiční registrační značky tam už ale opadá a dnes je kupují především firmy na svá auta. Je to pro ně levná reklama. Za poplatek zhruba 230 eur mohou do značky šikovně zakomponovat třeba zkrácený název firmy nebo výrobku. Žádaný text vždy rakouská policie přezkouší, zda není nevhodný, dvojsmyslný či v určitě kombinaci nevyjadřuje zakázanou symboliku.

Zájem ze strany řidičů je zatím nejasný

Předpokládá se, že největší zájem o takovéto značky ze strany Čechů bude v Praze a ve větších městech, ovšem například autor knihy České poznávací značky a předseda Klubu přátel poznávacích značek Petr Marinov o tom má jisté pochybnosti.

"Řekněme v Polsku, když jsem se díval na svoje údaje dva a půl roku zpátky, tak tam s těmito značkami tehdy jezdilo nějakých 10 tisíc vozů. Na Slovensku to bylo maximálně do 20 tisíc. Tak já nevím, jestli to bude fenomén Prahy nebo Brna? Nebo se toho chytnou firmy. Ale jsem poměrně skeptický."

Na Slovensku si zájemci mohou vybrat na SPZ pět libovolných znaků, stojí je to 4000 korun, v Polsku je to v přepočtu asi 7000 korun. Nejdráže přijde tento výstřelek Dány - za luxusní SPS zaplatí 23 tisíc korun, jen o pár tisíc méně zaplatí Švédové.

V Británii vsadili na jiný systém - tam se registrační značky draží. A často i pořádně prodraží. Například obchodník z britského Essexu zaplatil za neobvyklou poznávací značku v přepočtu 13 milionů korun. Za to může jezdit ve voze se značkou F1. Rekordmanem je ovšem mladý podnikatel ze Spojených arabských emirátů, který loni vydražil poznávací značku s číslem 1. Stála ho v přepočtu 244 milionů korun.

Netradiční SPZ může upoutat pozornost policie

Jak ale dále upozorňuje Petr Marinov, majitelé podobných "nepřehlédnutelných" registračních značek by se měli připravit nejen na obdivné pohledy, ale i na častější silniční kontroly.

"Samozřejmě si musí ti lidé také uvědomit, jestli si takovou značku koupí, protože budou v situaci řekněme našich vietnamských spoluobčanů, kteří donedávna museli jezdit s modrými značkami se žlutými znaky. Ač to byly značky určené všeobecně cizincům trvale bydlícím tady, policie si jaksi vytipovala, že s nimi zpravidla jezdí tito občané, a zaměřila se na ně."

"Takže není vyloučeno, že zavedením těchto ,luxusních' značek bude mít policie tak trošku usnadněnou práci a bude tato auta častěji kontrolovat," říká Marinov.

Navíc se budou muset zájemci o prestižní registrační značku obrnit trpělivostí. Podle Petra Marinova si novou SPZ stěží odnesou z dopravního odboru hned. Značka se totiž bude muset objednat u výrobce, a ten je v Česku jen jeden.

Marika Táborská, Dana Votýpková, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme