MF má požádat soud o předběžné opatření na byty OKD

Poslanci znovu ostře diskutovali o kauze bytů bývalé OKD. Ta vznikla poté, co společnost RPG Industries vypověděla část smlouvy z roku 2004, která se týká předkupního práva současných nájemníků na byty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Na základě usnesení sněmovny by proto mělo ministerstvo financí požádat soud o předběžné opatření, aby společnost RPG Indrustries nemohla prodat byty někomu jinému než nájemníkům.

Zároveň by mělo uplatnit veškeré možné sankce, které plynou z možného porušení smlouvy s touto společností. Ministr financí Eduard Janota Radiožurnálu potvrdil, že o předběžné opatření požádá.

"Já chci osobně udělat vše pro to, aby se náležitosti a úmysl, který byl zakomponován - a teď neříkám, že dostatečně nebo nedostatečně - do té smlouvy, aby byl dodržen. Dnes mi bylo uloženo, abych podal návrh na předběžné opatření. Já to udělám, nevidím v tom osobně žádný problém. Mám zájem, aby se kauza vyřešila ve prospěch a v duchu té dohody, jak byla míněna," zdůraznil Janota.

Smlouvu podepsal Sobotka

Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř připomněl, kdo původní smlouvu vyjednal: "Je evidentní, že smlouvu, o které tady socialisté a komunisté řeční celý den, podepsal tehdy ministr financí Bohuslav Sobotka. Oni tuto špatnou smlouvu, o které dnes mluví, podepsali, dojednali - a nám nezbývá než spekulovat, proč ji podepsali takto nevýhodně."

Rozhodnutí o předběžném opatření, které navrhli lidovci, poslanci schválili bez větších problémů. Ministr Janota uvedl, že podle právních analýz, které má k dispozici, soud žádost o předběžné opatření patrně zamítne.

Sdružení posun vítá

Šéf občanského sdružení Byty OKD Roman Macháček vítá příslib ministra financí, že podá k soudu žádost o předběžné opatření: "Chceme zamezit vlastníkovi nakládání s bytovým fondem, máme strach, aby bytový fond nevyvedl mimo skupinu RPG Indistries. Protože je také možné, že by potom už by nebyly závazky vymahatelné i v případě, že prokážeme u Evropské komise nedovolenou veřejnou podporu."

Milan Kopp, Andrea Brtníková, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme