Výkupní cena elektřiny ze solárních elektráren se má snížit

Výkupní cena elektřiny vyrobené ze solárních elektráren by se měla snížit. Vláda úpravou zákona podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie reaguje na současnou situaci, kdy je provoz fotovoltaiky ve srovnání s jinými zdroji energie velmi výhodný. Poslanci při prvním projednávání tuto úpravu podpořili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Dosavadní podoba zákona totiž vede k diskriminaci mezi jednotlivými druhy energetických zdrojů a neumožňuje Energetickému regulačnímu úřadu nastavovat podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů objektivně.

Garantované ceny tak zatím může snížit maximálně o 5 procent, což nestačí vývoji na trhu - vysvětlil předseda úřadu Josef Fiřt, když popisoval nevýhody současného (zatím platného) zákona.

"Zákon vůbec nerespektuje to, že ceny technologií mohou jít výrazněji dolů, jako se to stalo například u fotovoltaických elektráren, kde panely, tvořící 75-80 % z celkové investice, zlevnily o 40-50 %. Pokud lze ten meziroční pokles cen zohlednit jen 5% snížením podpory, pak u fotovoltaiky nastává výrazná podpora, která žene investory do této oblasti," vysvětlil Fiřt.

Vládní návrh má ve sněmovně velkou podporu. Za ČSSD to potvrdil místopředseda strany Milan Urban.

"Fotovoltaické články se staly velkým byznysem, spíš developerským než zeleným, jak bylo původně myšleno. Záměr zabránit tomu, abychom měli všechna pole zastavěná fotovoltaickými elektrárnami, je správný a my ho budeme podporovat," řekl Urban.

Výkupní cena by měla klesnout od roku 2011, a to o více než současně možných pět procent. Současný režim podpory pro všechny běžící projekty se však v roce 2010 nemění.

Podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského jen příští rok zaplatí všichni občasné Česka za energii ze slunečních elektráren tři miliardy.

"Prudce se zkracuje doba návratnosti investic, takže ta výstavba je stále atraktivnější. Je to už v takovém stavu, že žádosti mnohonásobně převyšují kapacitu distribučních soustav, kapacitu, která je k dispozici pro připojení takových zdrojů," vysvětlil ministr Tošovský.

Podle poslance ODS Oldřicha Vojíře žádost o připojení solárních elektráren podaly tisícovky zájemců. "My musíme učinit taková opatření, aby regulátor měl pravomoc tuto cenu upravit tak, aby zisk byl přiměřený. Zisk se podle mě musí pohybovat kolem 8-10 % ročně. Takže regulátor musí regulovanou výkupní cenu snížit asi o 25-30 %," míní Vojíř.

Podnikatelům ve "sluneční energii" se nelíbí, že poslanci dnes propustili do dalšího čtení novelu, která změní podmínky na trhu.

Právník Daniel Zejda z advokátní kanceláře Havel and Holásek upozorňuje, že příliš rychlá změna garantovaných výkupních cen v regulovaném prostředí znejistí podnikání ve fotovoltaice, protože investoři si nebudou moci dopředu spočítat výnosy.

"Z mého pohledu by to určitě znamenalo výrazné pozastavení budování nových zdrojů. Pokud by došlo ještě k rychlejší změně a podmínky by se měly měnit v kratším čase, nevylučuji ani případné žaloby náhrad škody ze strany podnikatelů, kteří do daných projektů už investovali a připravují je," uvedl advokát Zejda.

Jitka Hanžlová, Václava Marešová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme