Na prasečí chřipku už v Česku zemřelo třiadvacet lidí

Dvacet tři lidí dosud podlehlo v České republice takzvané prasečí chřipce, i když drtivou většinou měli už před nakažením chřipkovým virem další vážná onemocnění. Za poslední týden přibylo patnáct obětí a skoro stovka nových, oficiálních nákaz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1

Testovací souprava pro PCR diagnostiku viru A/H1N1 | Foto: Greg Sykes, ATCC

Celkem Česko hlásí skoro devět set nakažených. Podle hygieniků jich ale může ve skutečnosti být až pětkrát víc.

Lidé, kteří v souvislosti s novou chřipkou zemřeli, byli většinou jinak vážně nemocní. Měli například rakovinu nebo chronické srdeční onemocnění. Jen u čtyř pacientů se nevyskytovala žádná vedlejší diagnóza, další čtyři zemřelí byli pouze obézní.

Úmrtí v tomto týdnu hlásí nemocnice v Praze, Brně, Ostravě, Opavě, Kyjově, Mělníku, Uherském Hradišti, Karlových Varech, Hradci Králové a Chebu. Nákaza muže z nemocnice v Jičíně se ještě musí definitivně potvrdit.

Kvůli chřipkové epidemii v České republice se začínají zavírat vysoké školy. Jako první předčasně ukončila zimní semestr Slezská univerzita v Opavě.

Takzvaná prasečí chřipka má zatím u většiny českých pacientů mírnou formu. Při pandemické vlně, kterou hygienici stále očekávají, se ale virus může a nejspíš také bude měnit na nebezpečnější.

Odborníci ale zároveň varují před panikou. Na běžnou sezónní chřipku totiž zemřou každý rok dva tisíce lidí - a nikoho to zvlášť neznepokojuje.

U sezónní chřipky ale zdaleka nejsou k dispozici tak přesná data jako u té pandemické. Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly sice na běžnou chřipku, když nastupuje epidemie, může také zemřít také patnáct lidí za týden, ale počty úmrtí epidemiologové vlastně jenom odhadují po sezóně.

Lenka Jansová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme