Končí banánová válka, banány by měly zlevnit

Po letech by měla skončit takzvaná banánová válka, tedy spor o dovoz banánů z Jižní Ameriky do Evropské unie. Dohoda o ukončení tohoto letitého sporu má být podle zdrojů agentury Reuters podepsána právě tento pátek. Ceny banánů v evropských obchodech by proto mohly postupně klesnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banánový trs

Banánový trs | Foto: Zuzana Šmejkalová

Banány z Jižní Ameriky jsou pověstné svojí kvalitou, ale jejich cesta na evropský trh není vůbec jednoduchá. Sedmadvacítka totiž jejich dovoz zatěžuje clem ve výši 176 dolarů na tunu. A to proto, že zvýhodňuje produkci z bývalých evropských kolonií v Africe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa o jednání Světové obchodní organizace

Podle náměstka průmyslu a obchodu Martina Tlapy, který se za Českou republiku účastí jednání o liberalizaci světového obchodu, Evropská unie musela změnit pravidla, která byla neudržitelná, protože preferovaly jen jednu skupinu zemí. Tlapa zároveň není příliš přesvědčený, že snížení dovozních cel banány v Evropě skutečně zlevní.

Vysoké clo má během sedmi let klesnout o víc než šedesát dolarů na tunu banánů. Válka o dovoz tohoto ovoce trvá už šestnáct let. Evropská unie během této doby prohrála s Jižní Amerikou všechny spory u Světové obchodní organizace.

Ondřej Houska, Marek Matlovič, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme