Horní Jiřetín a Černice bojují dál proti prolomení těžebních limitů

Horní Jiřetín a Černice jsou nejsledovanějšími obcemi na severu Čech. Pod nimi totiž leží 700 milionů tun hnědého uhlí za stovky miliard korun, o které se mezi těžaři teď rozpoutal největší boj. Obce sice doposud chrání těžební limity, ale ty se mohou do pár let prolomit. Ve své energetické koncepci s tím počítá už současná Fischerova vláda. Dnes se má ministr průmyslu a obchodu dokonce sejít na jednání o limitech s ekologickými aktivisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní Jiřetín - protest

Horní Jiřetín - protest | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Těžební koncern Czech Coal by rád severočeský Horní Jiřetín přestěhoval. Petr Pudil, jeden ze spolumajitelů Czech Coal, Českému rozhlasu potvrdil, že uhelná společnost nakoupila pozemky pro všechny občany Horního Jiřetína a hodlá na nich vybudovat úplně novou obec. Důvodem jsou zásoby uhlí pod ním, které mají nyní hodnotu stovek miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o severočeských vesnicích ohrožených prolomením těžebních limitů

Spousta obyvatel je však proti vystěhování a vesnici chtějí bránit. Proti nim je však silná skupina těžařů, kteří se snaží místní obyvatele přesvědčit, aby z Jiřetína za tučnou finanční odměnu odešli. Podle starousedlíka Josefa Pauluse ale jejich výzvy lidé nechtějí slyšet.

Horní Jiřetín má 2400 obyvatel. Pokud by Fischerova vláda schválila prolomení těžebních limitů, čímž by vymazala Jiřetín i Černice z mapy, znamenalo by to velké stěhování několika stovek rodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Programový ředitel hnutí Duha Vojtěch Kotecký mluvil na Rádiu Česko o prolomení těžebních limitů na severu Čech.

Jak popisuje starosta Horního Jiřetína Branko Glavica, těžaři slíbili, že by se postavil nový Horní Jiřetín. To podle něj však nejde už ze zákona a navíc by jim žádná obec ani město nepřenechala katastr. Glavice se domnívá, že by těžaři spíše nabídli přestěhovat části obce do okolních měst.

Petr Pudil, jeden ze spolumajitelů firmy Czech Coal, tvrdí, že místo pro nový Jiřetín už mají. "Takové území existuje a my jsme vlastníky těch pozemků a máme dohodu s přilehlými obcemi o souhlasu s vybudováním takového projektu," dodává Pudil.

Starosta Horního Jiřetína se ale k nabídkám těžařů staví rezolutně. Domnívá se, že Jiřetín má krásně prostředí i krajinu a lidé by si těžce zvykali na novou oblast. Odmítá proto s Czech Coal vyjednávat a rozhodl se město bránit.

Zájem mají ČEZ a Czech Coal

Zájem o prolomení těžebních limitů mají dva těžařské kolosy - Severočeské doly polostátního ČEZu s Martinem Romanem a společnost Czech Coal, ovládaná agresivním finančníkem Pavlem Tykačem. Zatímco ten první má ještě na svém dole Bílina dostatek zásob, protože limit těžby je zde naplánován až do roku 2037, Czech Coal skončí s těžbou před vesnicemi Horní Jiřetín a Černice zhruba za deset let.

Pokud by se limity prolomily, mohla by společnost dobývat uhlí na tomto lomu Československé armády ještě minimálně dalších padesát let. Pravděpodobnost, že se tak stane, je veliká, jak říká ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský: "to uhlí tam je a my ho potřebujeme. Potřebujeme ho z mnoha důvodů. A není otázka zda, ale kdy."

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekolog Edvard Sequens ze sdružení Calla mluvil na Radiožurnálu o nebezpečí prolomení těžebních limitů.

Fischerova vláda ve své nové energetické koncepci odhaduje, že už za tři roky začne uhlí na českém trhu chybět a že to může způsobit až trojnásobné zdražení tepla.

Bez dalších zásob uhlí do roku 2050 a tedy i prolomení těžebních limitů se tak podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského neobejdeme, neboť během krátké doby není šance nahradit uhlí jinými zdroji. Stát prý podle Bartovského navíc nechce být závislý na dovozu paliva ze zahraničí, ale čerpat z vlastních zdrojů.

O důl pod Horním Jiřetínem mají zájem i Severočeské doly, ovládané společností ČEZ. S uhelnou společností Czech Coal vyjednávaly o jejich koupi. Ve hře byla výměna za tepelnou elektrárnu Počerady. Jednání ale podle mluvčího Severočeských dolů Vladimíra Budínského teď neprobíhají.

Podle ekonoma Miroslava Zajíčka, který se specializuje na energetiku, na žádné energetické koncepci státu nezáleží, protože se hraje o stovky miliard korun. Vše v rukou drží těžaři a ti naopak nadiktují politikům, kdy limity pro těžbu prolomit.

"V dlouhodobém hledisku se stejně budeme muset od hnědého uhlí odpoutat. Uhlí v každém případě dojde. V krátkodobém hledisku tady máme jiné zdroje, hnědé uhlí dokonce vyvážíme. Z uhlí, které se u nás těží, můžeme pokrýt spotřebu českých tepláren," vysvětluje postoj ekologů Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Petra Benešová, Marek Matlovič, Jan Piroch, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme