Šéf americké centrální banky čelí sílící kritice politiků

Tlak na šéfa americké centrální banky se stupňuje. Ben Bernanke, o jehož druhém funkčním období se rozhodne na počátku příštího roku, se totiž stává terčem stále ostřejší kritiky jak některých republikánů, tak i demokratů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf FED Ben Bernanke

Šéf FED Ben Bernanke | Zdroj: ČTK

První skupina mu vyčítá nedostatek transparentnosti, druhá příliš velkou podporu Wall Streetu. A právě kvůli té Bernanke přišel o možná klíčovou podporu nezávislého senátora Bernie Sanderse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s analytikem České spořitelny Lubošem Mokrášem pro Rádio Česko

Bernanke se včera zpovídal před bankovní komisí amerického Senátu. Jak ve vysílání Rádia Česko zhodnotil analytik České spořitelny Luboš Mokráš, toto slyšení jeho šance na znovuzvolení spíše oslabilo.

"Bernanke se snažil co nejvíc obhajovat pozici FEDu v průběhu krize i před krizí, ale do určité míry došlo spíše k oslabení. Někteří senátoři se vyslovili proti jeho zvolení, takže uvidíme, jestli získá dostatečnou podporu," uvedl Mokráš.

Trhy Bernankeho podporují

Zatímco politici mají k Bernankemu, respektive způsobu, jakým FED řeší krizi, spoustu připomínek, trh šéfa americké centrální banky podporuje. Mokráš vyzdvihl především to, že se mu podařilo udržet stabilitu finančního systému v době, kdy krize vypukla.

"Pokud by se to FEDu nepodařilo, tak skutečně hrozilo, že se zopakuje něco podobného, jako byla velká deprese ve 30. letech. To bylo to nejdůležitější, co měl FED udělat, a všechny další problémy, za které ho senátoři kritizují, například nedostatek transparentnosti, jsou v podstatě vedlejší," míní Mokráš.

Dodal, že pokud se polici skutečně rozhodnou jmenovat nového šéfa, přineslo by to na trhy velkou nervozitu: "Došlo by k období nejistoty, ve které by nebylo jasné, jak bude FED postupovat jak při řešení podobných krizí, tak při provádění měnové politiky v běžných obdobích."

Nezávisllost centrální banky prospívá

Vedle osudu Bernankeho se stále častěji mluví o omezení nezávislosti americké centrální banky. Podle některých názorů by přílišná regulace ohrozila boj s inflací. S tím souhlasí i Mokráš.

"Nezávislost centrální banky je základním kamenem moderní měnové politiky. Je to věc, které není z historického hlediska dlouhodobá, centrální banky získaly nezávislost relativně nedávno, a jak je vidět na vývoji inflace ve světě, tak to je z hlediska měnové stability vysoce pozitivní," podotkl analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme