4. 12.

4. prosinec 2009

Baaba Maal - Televison

Zpěvák Baaba Maal pochází, podobně jako patrně nejslavnější představitel africké hudby, Youssou N'Dour, ze Senegalu. A i když oba umělci patří ke stejné generaci a zpívají pro stejné publikum, jejich hudba se podstatně liší, a to i proto, že každý pochází z jiného etnika. Zatímco N'Dour je národností Wolof, což je majoritní populace obývající střed Senegalu, Baaba Maal je ze severu země a pochází z národa Fulbů, kteří jsou jako kočovníci rozptýlení i v jiných státech západní Afriky. Co oba umělce spojuje, je kombinování tradičních i moderních nástrojů i úžasná energie jejich koncertních vystoupení. Baaba Maal vydal své letošní album Television po osmileté pauze, a po hudební stránce se jedná o překvapení. Nové Maalovy písně jsou stylově velmi pestré, a tématicky hranice Afriky daleko přesahují.

Miracle

Cantaloupe

Television je první album Baaby Maala, které dokáže oslovit i publikum africkou hudbou dosud nedotčené. Roli spojovacího můstku sehráli Maalovi noví spolupracovníci: britský producent i členové skupiny Brazilian Girls, což je ovšem název poněkud zavádějící, neb sestava pochází z New Yorku a dva z jejich tří členů jsou muži. Jedinou ženou trojice je zpěvačka Sabina Sciubba, kterou uslyšíme v duetu s Baabou Maalem v písni Tinda.

Tindo

A Song For Women

V písni International předává Baaba Maal globalizované poselství: cestuji po celém světě, ale své africké kořeny si vozím s sebou..

International

Nejsilnější nahrávkou alba Television je výpověď o hlavním městě Senegalu, Dakar Moon: ze všech písní alba je možná nejafričtějsí, i když ji Baaba Maal zpívá anglicky.

Dakar Moon

Tindon Quando

Television

Spustit audio