Praha by se mohla stát místem podpisu jaderné smlouvy Ruska s USA

Prezidenti Ruska a Spojených států Dmitrij Medveděv a Barack Obama budou spolupracovat v duchu smlouvy START 1. Právě její platnost vyprší v sobotu. Novou dohodu by vůdci obou zemí mohli podepsat v Praze. Ve hře jsou ale také Helsinky a Ženeva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Barack Obama a Dmitrij Medveděv. | Foto: AFP

Český ministr zahraničí Jan Kohout ale českým novinářům na ministerské schůzce NATO v Bruselu řekl, že stav jednání o rusko americké smlouvě o jaderném odzbrojení nenasvědčuje spekulacím o tom, že by se schůzka měla uskutečnit v dohledné době.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Spojených státech situaci sleduje zpravodaj Vít Pohanka.

"By bylo určitě milé, kdyby se ceremonie podpisu odehrávala v Praze, ale současný stav jednání těmto spekulacím zatím nenahrává. Kdybychom něco takového měli u nás organizovat, jistě se toho zhostíme velmi dobře a jistě by to pro Prahu bylo velice zajímavé a příjemné," řekl Kohout.

Jednání budou pokračovat

Jednání o nové rusko-americké smlouvě mají pokračovat ještě příští týden. Zdá se tedy pravděpodobné, že vyjednávači obou států nepřipraví novou smlouvu do konce platnosti té staré. Mluvčí americké diplomacie Ian Kelly už v pondělí naznačil, že je obtížné dospět ke kompromisu do data 5. prosince.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si první stručnou reakci mluvčího českého ministerstva zahraničí Milana Řepky pro Český rozhlas

Prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvěděv by mohli podepsat novou dohodu za týden právě v Praze. Jde zatím o jednu z uvažovaných variant, kde by k slavnostnímu aktu mohlo dojít.

Už na červencové schůzce se prezidenti obou supervelmocí předběžně dohodli na možném snížení jaderných zbraní do sedmi let na počet 1500 až 1675 kusů.

Přehrát

00:00 / 00:00

První oficiální reakci ruské strany zprostředkovala na Radiožurnálu zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě Lenka Kabrhelová

Pokud by se americký a ruský prezident rozhodli sejít v Praze k podpisu smlouvy o dalším snižování jaderných arzenálů, Česko by bylo schopné takovou schůzku hostit.

'Zvládli bychom to'

"Byla-li by Česká republika oslovena, nepochybně by takovou věc zvládla," uvedl v reakci na neoficiální informace o možném podpisu takové smlouvy v Praze mluvčí českého ministerstva zahraničí Milan Řepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák hovořil o podpisu smlouvy Ruska s USA.

Jako o dalších možných místech podpisu rusko-americké jaderné smlouvy se uvažuje o Ženevě a Helsinkách, informovala zpravodajka Českého rozhlasu v Moskvě Lenka Kabrhelová s odvoláním na pracovníky tiskového oddělení Kremlu. Právě ve Švýcarsku vrcholí debata ruských a amerických vyjednavačů o podmínkách nové smlouvy. Definitivní rozhodnutí padne nejpozději na začátku příštího týdne.

O tom, jak velké škrty ve skladech jaderných zbraní stanoví, zatím diplomaté mlčí. Podle tvrzení Moskvy jsou nicméně obě strany blízko dohodě. Jak Spojené státy, tak i Rusko mluví o nové smlouvě jako o klíčovém kroku ke "znovunastartování" vzájemných vztahů.

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka by byla Praha pro podepsání smlouvy symbolickým místem. "Byla to právě Praha, ve které tento rok prezident Obama vyhlásil svou vizi bez jaderného světa," řekl Slezák.

Pavel Novák, Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, Vít Pohanka, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme