Obří supernova vypovídá o dávném vesmíru

Jasná a dlouhotrvající supernova SN 2007bi je příkladem exotického zániku hvězdy, který byl v dávných dobách vesmíru daleko častější než dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zánik hvězdného giganta byl příkladem vzácného typu supernovy

Zánik hvězdného giganta byl příkladem vzácného typu supernovy | Foto: NASA

V roce 2007 astronomové zpozorovali gigantický výbuch hvězdy. Supernova SN 2007bi byla neobvykle zářivá a slábla celých 18 měsíců. Spočítali, že hvězda, která takto ukončila svou existenci, musela být 100x hmotnější než Slunce. Staré hvězdy ale postupem času svou hmotu ztrácejí, takže v době vzniku musela hvězda vážit asi 200 x víc než Slunce - což je velikost, kterou u dnešních hvězd nenajdeme.

Astronomové v novém čísle časopisu Nature uvádějí, že zánik hvězdného giganta byl příkladem vzácného typu supernovy s párovou nestabilitou. Hvězdy, které jsou v době svého vzniku víc než 140x hmotnější než Slunce, podle jedné teorie nemají šanci zkolabovat do podoby černé díry. Jak stárnou a jejich paliva pro termonukleární reakce ubývá, zmenšuje se odstředivý tlak gamma záření. Díky tomu může gravitace hvězdu čím dál víc stlačovat. Vysoký tlak a teplota v jádře pak mění fotony gama-záření na páry elektronů a a jejich antičástic pozitronů (odtud název párová nestabilita). Tato konverze dále snižuje odstředivý tlak, takže vnější části hvězdy padají do jejího nitra. Nakonec se spustí mohutná termonukleární exploze, která celou hvězdu s velkou parádou rozmetá na kusy.

Vědci se domnívají, že právě tímto způsobem odcházely masivní hvězdy v raných fázích vesmíru a umožnily tak vznik další hvězdné generace. Během termonukleárních reakcí vznikají těžké prvky jako železo nebo nikl, které může jediný výbuch rozmetat po celé malé galaxii. O tom, že SN 2007bi je opravdu typem supernovy s párovou nestabilitou, svědčí velké množství niklu, které vychrlila do svého okolí.

Zdroj: New Scientist, Nature

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme