Zelení schválili program a jednací řád, dnes zvolí vedení

Delegáti brněnského sjezdu Strany zelených schválili program a jednací a volební řád sjezdu. Naznačuje to většinovou podporu současnému vedení strany v čele s Ondřejem Liškou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasován na sjezdu Strany zelených

Hlasován na sjezdu Strany zelených | Foto: Tomáš Adamec

Předseda strany na sjezdu kritizoval hlavně novou stranu TOP 09. Zelení podle něj zklamali veřejnost vnitrostranickými spory, dosáhli ale řady praktických úspěchů.

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka mají příznivci Ondřeje Lišky v Brně zřetelnou většinu. "Je vidět, že asi jen 50 až 60 delegátů vyjadřuje jiný názor, ale dvoutřetinová až tříčtvrtinová většina se zatím zdá být pro Ondřeje Lišku," řekl Nováček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sjezd Strany zelených sleduje v Brně komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

Sjezd už opustili delegáti z Olomouckého kraje. Mandátová komise nepřijala jejich přihlášku, protože ji podali údajně pozdě. Nemají tak právo hlasovat.

"Mrzí nás to, neočekávali jsme takové rozhodnutí, protože jsme si jisti, že jsme byli řádně zvolení a všichni delegáti tady mají právo vystoupit. Toto rozhodnutí naznačuje, že problémy ve straně stále zůstávají," řekl předseda zelených Olomouckého kraje Martin Tichý.

O post předsedy se utkají tři kandidáti

Volba nového vedení je na programu dnes, zítra by se měly měnit stranické stanovy. O nejvyšší post se ucházejí tři kandidáti. Úřadující předseda Ondřej Liška, bývalý místopředseda republikové rady strany Matěj Stropnický a Jan Linhart z Pardubicka. Sjezd bude volit i místopředsedy a další členy předsednictva.

Ondřej Liška připomene své působené v poslanecké sněmovně a na postu ministra školství. "Myslím si, že jsem v těch pěti měsících jako úřadující předseda strany dokázal, že jsem se svým týmem stranu sjednocovat, nikoli rozdělovat," řekl Liška.

Matěj Stropnický sází na své mládí a na to, že se mu podaří oslovit nejen delegáty sjezdu, ale hlavně mladé voliče. "Myslím si, že mladá tvář, navíc nespojená s vládním angažmá, dokonce kriticky vymezená vůči němu, nám může ten původní okruh voličů vrátit," míní Stropnický.

Jan Linhart, který se o funkci předsedy ucházel už na sjezdu v Teplicích, by naopak chtěl delegáty přesvědčit svými zkušenostmi. "Prošel jsem řadu pracovních funkcí, pracoval jsem ve státní správě, samosprávě, v současné době podnikám. Myslím si, že jsem život docela prožil a mám co nabídnout," uvedl Linhart.

Politici nepřijdou

Na sjezdu nevystoupí žádný předseda politické strany. Pozvaný není ani prezident republiky Václav Klaus. Zdravice sjezdu zaslali exprezident Václav Havel, neúspěšný kandidát zelených na prezidenta Jan Švejnar a šéf frakce zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit.

Václav Havel zeleným poděkoval za to, že se nestarají pouze o ekologická témata, ale přijali spoluzodpovědnost i za stav společenského prostředí.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme