V Rumunsku skončily prezidentské volby

V Rumunsku se uzavřely volební místnosti. Podle předběžných výsledků se vítězem prezidentských voleb stal kandidát sociální demokracie Mircea Geoana, který tak nahradí současného pravicového prezidenta Traiana Basescu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác parlamentu

Palác parlamentu | Foto: Pavel Polák

Z celkem tří odhadů, založených na výzkumech veřejného mínění, které se uskutečnily mezi lidmi, odcházejícími z volebních místností, vyplývá, že Mircea Geoana získal 51,2 procent hlasů, Basescu 48,8 procent. Dva ze tří odhadů se ale pohybují v rámci statistické chyby. Jeden výzkum naopak vítěze ohlásil současného prezidenta Traiana Basescu.

Mezi stoupenci vítěze zavládla euforie a slaví po celé zemi. Traian Basescu zatím porážku odmítá a tvrdí, že "korektní průzkum" naopak potvrzuje jeho vítězství.

Druhé kolo rumunských prezidentských voleb provázela vysoká účast. Ve velkých městech čekali lidé až tři hodiny na to, aby mohli odvolit. Na několik místech ale hlasování doprovázely drobné komplikace.

Hlasování se muselo přerušit na bukurešťském letišti a ve volebním středisku na Severním nádraží v hlavním městě. V několika případech byly zjištěny pokusy hlasovat několikrát.

Aktivisté jednotlivých kandidátů pokračovali ve volební kampani i během voleb, například projížděli městem autem s volebními plakáty. Celkově ale volby probíhají v soulady s pravidly demokratických voleb.

Mirceu Geoanu podpořila i většina rumunských Čechů v obci Svatá Helena v jihozápadním Rumunsku. Rumunský Čech Alois Daniel Hrůza, který je aktivistou Geoanovi strany, pro Český rozhlas vyvrátil, že by měl příchod nového prezidenta znamenat návrat starých komunistických kádrů.

Jaromír Janev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme