První anglické farmy založili Francouzi

Angličané možná dluží Francouzům víc, než by se jim zamlouvalo. Podle nové studie totiž první zemědělské usedlosti na britské půdě založili francouzští emigranti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělství (ilustr. foto)

Zemědělství (ilustr. foto) | Foto: Agricultural Research Service

Výzkumníci z kanadské Univerzity Simona Frasera sledovali hustotu lidské populace na britských ostrovech v období před 8000 až 4000 let. Podle množství kostí, opracovaného dřeva i obilných zrn spočítali, že před 6000 let se počet obyvatel Britských ostrovů během pouhých čtyř století zčtyřnásobil. Načasování této populační exploze se přesně shoduje s obdobím, ve kterém se v Británii začalo objevovat zemědělství.

Její rychlost podle vědců prakticky vylučuje možnost, že by zemědělství nezávisle vznikalo v tlupách lovců a sběračů. Mnohem pravděpodobněji vypadá možnost, že zemědělství s sebou přinesli lidé, kteří asi před 6000 let přišli do jižní Anglie ze severozápadu Francie. Tomu by odpovídal i fakt, že vůbec nejstarší zemědělské usedlosti archeologové nacházejí právě na jihu Anglie. Asi o 100 let později pak následovala druhá vlna emigrantů ze severovýchodní Francie, kteří zemědělství přinesli do Skotska.

Zdroj: New Scientist, Journal of Archeological Research

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme