Evo Morales vyhrál prezidentské volby v Bolívii

Dosavadní bolivijský prezident Evo Morales zůstane ve funkci i v dalším funkčním období. Levicový kandidát podle průzkumů dostal až 63 procent hlasů. Pro jeho největšího soupeře Manfréda Reyese Villu mělo hlasovat zhruba 24 procent voličů. Vítězství současného prezidenta se čekalo. Stojí za ním totiž chudá indiánská většina v zemi. Současně s prezidentskými volbami se konalo také hlasování o novém složení parlamentu. Údaje o něm ale zatím nejsou k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bolívie

Bolívie | Foto: CIA

Volby do parlamentu provází otázka, zda se stoupencům prezidenta Moralese podaří kromě Poslanecké sněmovny získat většinu také v Senátu, kde zatím vládne opozice. Prezidentova strana Hnutí za socialismus (MAS) chce získat dvoutřetinovou většinu. Ta by jim umožnila zavést bez překážek novou ústavu, přijatou v lednu letošního roku.

Staronový prezident, který byl původně pěstitelem koky a odborářským vůdcem, sympatizuje s Fidelem Castrem a ostře vystupuje proti USA. Na programu má socialistickou cestu vývoje, v rámci kterého je štědrá sociální politika financována zejména zestátněním základních sektorů energetiky a důlního průmyslu.

Morales byl poprvé do funkce zvolen v lednu 2006.V příštích volbách by dle jeho slov mohl kandidovat znovu, protože prý z hlediska nové ústavy bude jeho nový mandát teprve první.

Adéla Havránková, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme