V rumunských prezidentských volbách těsně vede Basescu

V rumunských prezidentských volbách vede těsným rozdílem dosavadní prezident Traian Basescu. Po sečtení hlasů z 99 procent volebních středisek dosud získal 50,4 procent hlasů a jeho oponent Mircea Geoana 49,6 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traian Basescu

Traian Basescu | Zdroj: ČTK

Pokud se výsledky potvrdí, politická krize v zemi bude pravděpodobně pokračovat. Většina povolebních odhadů určovala za těsného vítěze Mirceu Geoanu. Oba tábory si ale vedly svoje sčítání hlasů a oba kandidáti se prohlásili za vítěze.

Průběh a výsledky voleb s velkou pravděpodobností vyvolají silné protesty opozice. Všechny nejsilnější politické síly se ve volbách spojily proti Liberálním demokratům prezidenta Baseska.

Volby mají pro Rumunsko zásadní význam: země prochází hlubokou recesí a očekává uvolnění pozastavené pomoci od Mezinárodního měnového fondu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Rumunsku přiblížil ve Světě o osmé na Rádiu Česko balkanolog Filip Tesař

MMF vytýká Rumunsku politickou nestabilitu a také skutečnost, že tamní vláda dosud neschválila rozpočet na příští rok.

Balkanolog Filip Tesař by pro Rumunsko považoval za příznivější, kdyby ve volbách zvítězil představitel sociální demokracie Mircea Geoana. Řekl to v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRO na Balkáně Jaromír Janev přibližuje prezidentské volby v Rumunsku

"On v současné době reprezentuje asi dvoutřetinovou parlamentní většinu. A ta parlamentní většina už před prezidentskými volbami přišla s vlastním kandidátem na premiéra, který by sestavil vládu, vláda by následně mohla schválit rozpočet. Ovšem Basescu tohoto kandidáta odmítal z toho důvodu, že patřil k jeho politickým rivalům," řekl Tesař.

Balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Janev v Ozvěnách dne připomněl, že Basescu slíbil voličům vyvést zemi z krize cestou restrikcí, přitom role prezidenta v Rumunsku je spíše ceremoniální. Jeho pravomoc jmenovat premiéra je ale nyní klíčová.

Milan Kopp, Jaromír Janev, Marika Táborská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme