Většina praktických lékařů očkování doporučuje

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková odmítla včera v České televizi, že by její úřad byl zodpovědný za malý zájem o očkování proti takzvané prasečí chřipce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

injekční stříkačky

injekční stříkačky | Foto: Stockbyte

V České republice se očkuje dva týdny, vakcínu dostávají zdravotníci a lidé se závažným chronickým onemocněním. Podle Juráskové se s očkováním nezačalo pozdě a je bezpečné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Václav Šmatlák ve Světě o deváté vysvětloval stanovisko k očkování proti prasečí chřipce

"Už si nedovedu představit, jakým způsobem praktické lékaře přesvědčit o tom, že ta vakcína je v pořádku, když oni tvrdí naprosto nesmyslné informace." Vakcína má podle ní všechny atesty evropských autorit. "Ona nebyla propuštěna k české populaci bez toho, aniž by byly provedeny řádné klinické studie," řekla Jurásková.

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Václav Šmatlák zdůraznil, že každý lékař se rozhoduje podle svého vědomí, svědomí i znalostí a v konečném důsledku nese zodpovědnost za reakci na léčebné úkony.

"Většina z nás očkuje a očkování pacientům doporučuje, čili opak není pravdou," upozornil Šmatlák. "Souhlasím s paní ministryní, očkování má smysl. Nejsme ještě v celorepublikové epidemii. Není na něj pozdě."

"Doporučuji ho každému chronickému nemocnému, tomu, kdo trpí chronickým onemocněním srdce, ledvin má poruchu imunity, nebo tomu, kdo je v prostředí, kde se vyskytuje větší počet potenciálně nemocných tímto onemocněním," připomněl Šmatlák.

Milan Kopp, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme